Австралия отмени срещата на върха на "Четворката" в Сидни, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че тя няма да се проведе без президента на САЩ Джо Байдън, който отложи пътуването си до Австралия поради преговорите за тавана на дълга във Вашингтон.

Албанезе уточни, че вместо това лидерите на Австралия, Съединените щати, Индия и Япония ще се съберат на срещата на Г-7 в Япония този уикенд, след като Байдън отмени посещението си в Сидни по време на втория етап от предстоящото си посещение в Азия, което трябваше да включва и визита в Папуа Нова Гвинея.

"Срещата на лидерите на "Четворката" няма да се състои в Сидни следващата седмица. Ние обаче ще проведем тази дискусия в Япония", посочи Албанезе на пресконференция.

Той допълни, че през следващата седмица в Сидни все пак може да се състои двустранна програма с индийския премиер Нарендра Моди. Албанезе обаче не уточни дали японският премиер Фумио Кишида ще посети Сидни идната седмица.

Австралия приветства обещанието на ЕС да помага със стратегическата сигурност в Индо-Тихоокеанския регион

Австралия приветства обещанието на ЕС да помага със стратегическата сигурност в Индо-Тихоокеанския регион

Мариз Пейн вижда в световен мащаб по-стратегически оспорвана среда и нужда от защита на международните правила

"Четворката" е неформална група, която насърчава отворен Индо-Тихокеански регион. Китай я счита за опит да отблъсне нарастващото му влияние в региона.

Ричард Мод, старши сътрудник на Института за политика на азиатското общество, заяви, че отмяната на посещението на Байдън в Папуа Нова Гвинея, което щеше да бъде първата визита на американски президент в независима държава от тихоокеанските острови, може да отслаби позициите на Вашингтон в борбата му с Пекин за влияние в региона.

"Мантрата в региона е да присъстваш. Присъствието е половината от битката. Китай присъства през цялото време, така че изгледите не са добри", предупреди Мод, който е и бивш директор на австралийското разузнаване.

Въпреки че Индия и Австралия не са част от групата на Г-7, в която влизат Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати, двете страни са поканени да присъстват на срещата на върха в Япония.

Байдън обяви за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския регион пред лидерите на Индия, Япония и Австралия

Байдън обяви за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския регион пред лидерите на Индия, Япония и Австралия

Трябва да противодействат на нарастващата военна и икономическа мощ на Китай