Потребители на "Туитър" обвиниха президента на САЩ Джо Байдън, че е заспал по време на откриващите заседания на иначе много важната климатична конференция COP26 в шотландския град Глазгоу.

Видеоклип, споделен за първи път от репортер на американския вестник "Вашингтон пост", показва Байдън да слуша оратор, който отбелязва, че световните лидери, събрали се за конференцията, имат "властта да вземат решения и да постигат споразумения, които ще засегнат живота на бъдещите поколения", когато президентът затвори очите си за около 20 секунди.

Тогава помощник се е приближил и е започнал да шепне на Байдън, който обърнал главата си, за да изслуша за кратко, преди да започне да слуша речта още веднъж.

На 78-годишна възраст Байдън е най-възрастният човек, който е бил президент на САЩ, а здравето и психическата му годност за тази работа са обект на спекулации от критици, включително бившия президент Доналд Тръмп и негови поддръжници.

По време на неуспешната си кампания за преизбиране през 2020 г. Тръмп често наричаше Байдън "Заспалия Джо" и го обвиняваше, че е сенилен, позовавайки се на неговата от време на време прекъсваща реч, което е продукт на отдавна документиран проблем със заекване.

И в този случай Тръмп не пропусна да разкритикува Байдън. "Байдън отиде в Европа, казвайки, че глобалното затопляне е неговият най-голям приоритет, а след това веднага заспа, за да го види целият свят, на самата конференция. Никой, който има истински ентусиазъм и вяра в дадена тема, никога не би заспал", настоя Тръмп.