Беларус и Русия заедно са способни да устоят на всяка хитрост на съвременните нацисти или на други разрушителни сили, които могат да ги въвлекат в сценарий за Трета световна война чрез конфликта в Украйна. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Виждаме, че нацистките, фашистките и други деструктивни сили правят опити да пренапишат историята, да отрекат ​​нашия съвместен принос към Великата победа и да оправдаят престъпните си действия, както от онзи период, така и днес", подчерта той пред губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов, който е на посещение в Минск.

И Лукашенко вижда на хоризонта Трета световна война - с ядрени пожари

И Лукашенко вижда на хоризонта Трета световна война - с ядрени пожари

"Русия ще използва ядрените си оръжия, ако се опасява от поражение в Украйна"

"Те се опитват да ни въвлекат в Трета световна война чрез конфликта в Украйна. Но съм убеден в едно: те не успяха да унищожат нашите страни тогава, няма да успеят да го направят и сега", категоричен бе беларуският лидер.

Лукашенко заяви, че не са му известни други места в историята, "които да са пострадали толкова много от войната, колкото Ленинград (предишното име на Санкт Петербург - б.р.) и Беларус".

По негови думи Минск и Москва имат много работа за укрепването на своя братски съюз, който е "крепост на свободата и истината както в Общността на независимите държави, така и извън нея".

Орбан: Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение

Орбан: Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение

Според унгарския премиер опасността е реална