Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреди, че ядрена Трета световна война "се задава на хоризонта" поради подкрепата на НАТО за Киев, съобщава "Дейли мейл".

Той подчерта, че Русия ще използва ядрени оръжия, ако се опасява от поражение в Украйна.

Верният съюзник на руския президент Владимир Путин твърди - без да предоставя никакви доказателства - че Западът планира да нахлуе в Беларус, за да "унищожи" страната му.

По негови думи решението на Запада да изпрати танкове, ракети и артилерия в Украйна означава, че светът е по-близо от всякога до ядрен апокалипсис.

"В резултат на усилията на Съединените щати и техните сателити в Украйна беше отприщена пълномащабна война. На хоризонта се задава Трета световна война с ядрени пожари", изтъкна Лукашенко в телевизионно обръщение.

Орбан: Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение

Орбан: Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение

Според унгарския премиер опасността е реална

Беларуският лидер, който позволи на Путин да използва страната му като плацдарм за своята пълномащабна инвазия в Украйна преди година, настоя, че плановете на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус не са изнудване, а шанс да "предпази" Беларус от заплахите на Запада.

Той предупреди, че ако Путин се страхува, че силите му ще бъдат победени от Украйна, ще бъде принуден да използва ядрените си оръжия.

"Невъзможно е да се победи ядрена сила. Ако руското ръководство разбере, че ситуацията заплашва да предизвика разпадане на Русия, то ще използва най-страшното оръжие. Това не може да се допусне", категоричен бе Лукашенко.

В планирано обръщение към нацията той заяви, че Западът трупа военни сили в Полша, на границите на Беларус, и планира да нахлуе в страната му и да я унищожи.

Лукашенко за войната в Украйна: Беше неизбежно

Лукашенко за войната в Украйна: Беше неизбежно

Според него в противен случай последствията са щели да са много по-тежки

"Повярвайте ми на думите ми, никога не съм ви мамил. Те се готвят да нахлуят в Беларус, да унищожат страната ни", обяви Лукашенко, без обаче да предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

Той предупреди Украйна да не започва контранастъпление срещу нахлуващите руски войски, тъй като това ще направи преговорите между Москва и Киев невъзможни.

Беларуският президент призова Москва и Киев да започнат незабавни преговори без предварителни условия и предложи да се обяви примирие, като двете страни спрат прехвърлянето на сили и техника. Той обаче отбеляза, че войната няма да спре, "докато задграничният господар не даде зелена светлина".

Украйна иска Трета световна война, убедена Русия

Украйна иска Трета световна война, убедена Русия

Ядрен конфликт ще засегне целият свят, предупреждава Александър Венедиктов

Фаталистичната реч на Лукашенко идва само дни, след като той заяви, че е принуден да разположи руски ядрени оръжия на беларуска територия поради "безпрецедентен" натиск от Запада.

В събота Путин обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус - за първи път след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Минск твърди, че ракетите ще осигурят защита след "кампанията на натиск" от Съединените щати и техните съюзници, насочена към свалянето на Лукашенко, който е на власт от 28 години.

По-рано днес и унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че сценарият за Трета световна война "вече не е някакво художествено преувеличение".