Присъединяването на Украйна към НАТО може да доведе до Трета световна война и самата НАТО го разбира. Това заяви за ТАСС заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Александър Венедиктов.

Според него кандидатурата на Украйна за бързо членство в НАТО е "по-скоро пропаганден ход".

Киев е наясно, че подобна стъпка би означавала гарантирана ескалация до Трета световна война, подчерта той и допълни: "Явно на това разчитат - да вдигнат информационен шум и да привлекат за пореден път вниманието върху себе си".

Но като се има предвид, че много членове на режима в Киев нямат връзка с реалността, не бих се изненадал, ако някои хора наистина очакват страната им да бъде приета в НАТО, отбеляза Венедиктов.

Ние също така сме наясно, че въпреки изявленията за ненамеса в събитията в Украйна, реалните действия, предприети от западняците, показват, че те са пряка страна в конфликта, изтъкна той.

По негови думи присъединяването на Украйна към НАТО "автоматично ще даде ново качество на участието на Запада в конфликта, ще влезе в сила чл.5 (за колективната отбрана - б.р.)". Заместник-секретарят на Съвета за сигурност посочи тежките последици от подобни действия за цялото човечество.

Медведев заплаши с ядрена Трета световна война и цитира Библията
Обновена

Медведев заплаши с ядрена Трета световна война и цитира Библията

Заради гаранциите за сигурност на Украйна и оръжията на Запада

"Самите страни членки на НАТО разбират самоубийствения характер на тази стъпка (да се приеме Украйна в НАТО)", категоричен бе Венедиктов.

Той припомни, че искането на Киев веднага е било подкрепено от източноевропейските страни, включително балтийските.

"Но по-сериозните сили и дори самият Брюксел реагираха без ентусиазъм на тази инициатива и веднага излязоха със стандартен набор от контрааргументи - неспазване на стандартите на блока, наличие на териториални спорове и т.н.", посочи Венедиктов.

"Във всеки случай позицията на Русия остава непроменена - присъединяването на Украйна към НАТО или към други съюзи, създадени под егидата на Съединените щати, е неприемливо за нас", заключи заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност.

The New Yorker: Ами ако вече водим Трета световна война с Русия?

The New Yorker: Ами ако вече водим Трета световна война с Русия?

Почти най-лошият сценарий е ядрен сблъсък между нацупен руски диктатор и НАТО

Западът трябва да осъзнае, че думите на украинския президент Володимир Зеленски за необходимостта от превантивни удари срещу Русия са призив за Трета световна война, предупреди още той.

"Руските официални лица никога не са изразявали заплаха за използване на оръжия за масово унищожение. Междувременно в Европа някои политици открито призовават за подобни действия", изтъкна Венедиктов.

Като пример той посочи призивите на Зеленски за превантивни удари срещу Русия.

Дори редица политици в ЕС не изключват възможността за използване на оръжия за масово поразяване срещу Русия, добави той.

Запитан дали украинският президент може да направи подобно изявление без подкрепата на Запада, Венедиктов отговори: "Ние добре знаем, че всички действия и думи на Зеленски са съгласувани и често продиктувани от онези, които организираха преврата в Украйна през 2014 г. Въпреки това възникват много сериозни съмнения относно адекватността на Зеленски, особено когато той изрича подобни фрази".

Медведев: Русия е в Украйна, за да предотврати  Трета световна война

Медведев: Русия е в Украйна, за да предотврати Трета световна война

Засега няма основание Москва да използва ядрено оръжие, заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност

Думите на Зеленски са "не просто някакък коментар, а открит призив за Трета световна война, в която не може да има победители", подчерта заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия. "Затова би било добре Западът да осъзнае, че тяхното протеже може да се наеме толкова много, че Вашингтон и Брюксел ще трябва да мислят как да се справят с последствията", обобщи той.

По думи на Венедиктов "на Запад все по-малко хора си спомнят какво е война, затова губят връзка с реалността и не разбират колко опасни са подобни призиви и какви могат да бъдат последствията".

По някаква причина мнозина вярват, че ядрена война може да се води на местно ниво, посочи той.

Венедиктов припомни, че във Вашингтон някога е имало такава концепция, но Пентагонът я е отхвърлил в ранния етап на Студената война.

"Не трябва да забравяме - ядрен конфликт ще засегне абсолютно целия свят - не само Русия и колективния Запад, но изобщо всяка страна на тази планета. Последиците от него ще бъдат катастрофални за цялото човечество", заключи Венедиктов.

Зеленски: Русия се опитва да ни заличи от лицето на Земята
Обновена

Зеленски: Русия се опитва да ни заличи от лицето на Земята

Путин е терорист, който говори с ракети, заяви Дмитро Кулеба