Ядрено изнудване, незаконно анексиране на територия, стотици хиляди руски мъже, събрани и изпратени на фронтовите линии в Украйна, мистериозно взривени подводни газопроводи за Европа. След безкрайни спекулации вече можем да го кажем със сигурност: така реагира Владимир Путин, когато е притиснат в ъгъла, пише Сюзън Б. Гласър в The New Yorker.

През седемте ужасни месеца на война в Украйна президентът Джо Байдън се придържаше към твърда линия, когато става дума за руската инвазия: целта му е да помогне на Украйна да спечели, като същевременно гарантира, че победата няма да предизвика Трета световна война. Но тъй като през последните дни руските сили претърпяха неуспехи на бойното поле, подпомагани от САЩ, Путин реагира, като засили натиска. Далеч не е ясно как Вашингтон ще може да продължи да преследва и двете цели едновременно, като се има предвид, че Путин държи Украйна - и останалия свят - заложници на своите искания. В петък Путин потвърди резултатите от това, което администрацията на Байдън строго нарече "фиктивни "референдуми", като претекст да обяви окупираните от Русия територии в Украйна за част от руската държава. Как може Байдън, или украинският президент Володимир Зеленски, или някой друг, който вярва в международния ред, да се съгласи с това?

И все пак Доналд Тръмп и нарастващата фракция на пропутински мажоретки в консервативните медии - като Тъкър Карлсън - настояват за още повече отстъпки за Русия в отговор на ескалиращите заплахи на Путин. Онази вечер Карлсън, без да цитира никакви доказателства, обвини Съединените щати, че по някакъв начин са изиграли роля в атаките срещу газопроводите "Северен поток". Чарли Кърк, един от най-скандалните сред младшите тръмписти, спекулира, че това е "потенциална операция по междинните избори" и че американските разузнавателни агенции трябва да се считат за "виновни, докато не се докаже, че са невинни" - ужасяваща клевета, весело повторена по руската държавна телевизия. Бившият президент - който по време на управлението си направи толкова много, за да отслаби НАТО и да подкопае американските съюзници, като същевременно възхваляваше Путин - дори се предложи като посредник. В сряда в публикация в Truth Social, неговата социална медийна платформа, по Оруел, той настоя, "сключете договорена сделка СЕГА".

Което, разбира се, е точно това, което Путин иска от Тръмп да каже. След като украинската контраофанзива в района на източен Харков този месец изтласка руските сили обратно към собствената им граница, Путин отговори с нови провокации, предназначени да принудят Запада да седне на масата за преговори, тъй като неговото изключително брутално, но неумело прилагане на военна сила не успя. Това поне е консенсусното мнение на много от най-умните наблюдатели на Кремъл в Америка.

Както Александър Вършбоу, който бе посланик на САЩ в Москва по време на моя мандат там като кореспондент на Washington Post, ми каза: "След като не успя да спре украинците на бойното поле, Путин се опитва да изтръгне победата от челюстите на поражението с политически средства". Руският лидер, добави Вершбоу, се надява, че "той може да отслаби консенсуса на Алианса и да изплаши Запада да намали военната си подкрепа за Киев от страх да не ускори руската употреба на ядрени оръжия за защита на "родината". Саботажът на тръбопроводите "Северен поток" допълнително засилва образа на Путин като луд, което може да убеди някои съюзници да настояват за прекратяване на огъня и преговори, което неизбежно би означавало Украйна да се откаже от значителни количества територия". Ужасно лоша сделка.

Изглежда ясно, че преговорите сега биха били изключителна отстъпка сама по себе си спрямо варварството и желанието на Путин да заплаши с ядрен конфликт. И все пак не само тръмпистите призовават с по спешност за мир чрез преговори, откакто Путин се зарече в началото на септември да "използва всички налични оръжейни системи" и предупреди: "Това не е блъф".

Дали е така? През уикенда съветникът по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, обеща "катастрофален" отговор, ако Путин използва ядрени оръжия на бойното поле в Украйна. Американските военни служители без съмнение са предоставили много сериозни варианти, които Съединените щати да обмислят при такъв сценарий, включително директно влизане във войната на страната на Украйна - точно сценарий на Трета световна война, който Байдън е толкова решен да избегне.

Гледайки всичко това, е трудно да не си помислим колко често през последните две десетилетия Западът колективно не успя да разбере Путин правилно - или изобщо да го разбере. През лятото Aspen Strategy Group ме помоли да изнеса презентация за Русия във война и това, което направи впечатление в моето изследване, беше броят пъти и разнообразието от начини, по които САЩ и техните съюзници са пропуснали целта в разбирането на Путин в критични моменти от дългия му мандат като съвременен руски цар.

Отново и отново Путин се възползва от прилагането на военна сила, за да постигне иначе недостижими политически печалби. Той дойде на власт чрез насърчаване на войната в сепаратистката руска провинция Чечения. Той изпрати руски войски в Грузия и Сирия, а през 2014 г. и в Украйна. Всеки път имаше безкрайни кръгове от спекулации в западните столици за това как да се създаде "изходна рампа", която най-накрая да накара Путин да прекрати нахлуването си. Путин просто продължи да се движи по "магистралата".

Така че, да, аз съм скептична, когато чуя последния кръг от разговори за "изходна рампа". Ако има нещо, което научих, като наблюдавах Путин през цялото това време, то е, че той не е човек, който се отдалечава от битка или отстъпва, докато губи - ескалацията е неговата игра и досега той е много, много опитен в това. Както се изрази Moscow Times в увлекателен репортаж от вътрешността на Кремъл, "Путин винаги избира ескалацията".

В четвъртък разговарях с руския експерт Фиона Хил. Тя ми каза, че вярва, че има елемент на самозаблуда в голяма част от настоящия коментар относно възможността Вашингтон и Западът да продължат да подкрепят Украйна, като същевременно избягват конфликт с Путин - който в края на краищата започна войната си срещу Украйна не през февруари, а преди осем години, когато нахлу в страната и незаконно анексира Кримския полуостров. Що се отнася до Хил, ние вече се бием в Трета световна война, независимо дали го признаваме или не. "Ние сме в това от дълго време и не успяхме да го разпознаем", каза тя.

Нейната смразяваща мисъл повдига изпепеляващ въпрос за политиката на САЩ: ако целта е да се избегне конфликт, в който вече се бием, тогава трябва ли останалата част от подхода на Вашингтон към руската агресия да бъде преразгледана? Начинът на мислене на Хил е една от причините да има засилени призиви от страна на много наблюдатели на Русия да не се преклоняват пред исканията на Путин в момент, когато неговите слабости и тези на системата му са толкова ясно разкрити.

Съществува и въпросът, че Путин заблуждава Запада. Ние във Вашингтон едва ли имаме монопол върху погрешните предположения, които са движещ фактор в международните отношения. Всъщност много показатели показват, че те са основната причина за тази война. Путин не само не успя да разбере, че украинците ще устоят и ще се борят срещу неговата агресия; той също така не успя да предвиди, че САЩ и техните съюзници от НАТО ще останат обединени и ще финансират украинската съпротива. Фалшивото анексиране на повече украинска територия от Москва изглежда вероятно ще доведе само до повече западни санкции - и възможното разширяване на войната, която Путин все повече изглежда, че губи. "Проблемът, разбира се, е, че ние го тълкуваме погрешно, но и той ни тълкува погрешно", отбеляза Хил.

Ядрен сблъсък между наранен, нацупен руски диктатор и все по-разтревожения съюз на НАТО - с Украйна, хваната в капан по средата - е почти най-лошият сценарий за свят, който едва ли се нуждае от нова криза.

Ще запази ли Вашингтон курса?

Украйна не изключва ограничена ядрена война с Русия

Украйна не изключва ограничена ядрена война с Русия

Според главнокомандващия украинската армия перспективата за Трета световна война е видима