Заплахата от това Русия да използва тактически ядрени оръжия не може да бъде пренебрегната и подобна стъпка може да предизвика ограничена ядрена война. За това предупреди главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, цитиран от "Ройтерс".

Съществува пряка заплаха от използване - при определени обстоятелства, на тактически ядрени оръжия от руските въоръжени сили, изтъква той в статия, публикувана от държавната информационна агенция "Укринформ".

Невъзможно е напълно да се изключи възможността за пряко участие на водещите световни сили в "ограничен" ядрен конфликт, в който перспективата за Трета световна война вече става пряко видима, допълва Залужний.

Човечеството е на една грешна стъпка от ядрено унищожение
Обновена

Човечеството е на една грешна стъпка от ядрено унищожение

Гутериш: Досега имахме изключителен късмет, но късметът не е стратегия

Преди месец руският президент Владимир Путин заяви, че не може да има победители в ядрена война и такава никога не трябва да се започва. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обаче изтъкна, че заливането на Украйна с оръжия увеличава шансовете за конфликт между Русия и НАТО, който може да се превърне в ядрена война.

От своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че човечеството е само на "една погрешна стъпка от ядрено унищожение".

Беларуският президент Александър Лукашенко пък призова Москва, Киев и Западът трябва да се споразумеят за спиране на конфликта в Украйна, за да избегнат "бездната на ядрената война".

Медведев вижда все по-голям шанс за ядрена война между Русия и НАТО

Медведев вижда все по-голям шанс за ядрена война между Русия и НАТО

Западът трябвало да "престане да лъже себе си и другите"

Какво още се казва в публикацията, подготвена съвместно с депутата от Върховната рада генерал-лейтенант Михайло Забродски.

Авторите намекват, че за Украйна няма смисъл да връща със сила анексирания от Русия Крим, тъй като това би имало съмнителни военни последици. Според генералите, ако Крим бъде загубен, Русия ще може да премести Черноморския си флот в Новоросийск и да запази присъствието си в Черно море, включително и способността да нанася ракетни удари по Украйна. Русия ще може да попълни военния си потенциал, което ще доведе до продължаване на военния конфликт между двете страни.

Украйна официално пое отговорност за ударите срещу руски бази в Крим

Украйна официално пое отговорност за ударите срещу руски бази в Крим

Потвърждението направи главнокомандващият на украинските въоръжени сили

Украйна ще може да постигне пробив във войната само ако се сдобие с оръжия с голям обсег и по този начин изравни потенциала си в тази област с този на Русия. Според Залужний и Забродски оръжията, способни да поразяват цели на големи разстояния, ще сложат край на чувството за "безнаказаност", което хранят руските власти. Затова за Киев е важно да получи ракети като ATACMS за системата за залпов огън HIMARS. Украйна неколкократно е искала от САЩ да им предостави тези ракети, но Вашингтон досега е отказвал, опасявайки се от удари по руска територия и по-нататъшна ескалация на конфликта.

Русия има "определени оперативни перспективи" в посока Изюм и Бахмут, но опитът за настъпление в посока Запорожие може да ѝ се стори още по-привлекателен. Както пишат генералите, това би представлявало заплаха за градовете Запорожие и Днепър: в случай че те преминат под руски контрол, Украйна ще загуби значителна част от територията на левия си бряг.

Залужний и Забродски не изключват "завръщане към заговора за превземане на Киев и заплахата от възобновяване на военните действия от територията на Република Беларус.

Най-голямата възможност за руската армия е да настъпи в южнобужска посока (т.е. в Херсонска и Николаевска област) от плацдарма на десния бряг на река Днепър. От една страна, той отваря пътя към Николаев и Одеса, а от друга - представлява заплаха за Кривой Рог и по-нататък за централните и западните райони на страната.

Важен фактор "е пряката заплаха от използване при определени обстоятелства на тактическо ядрено оръжие от руските въоръжени сили", смятат украинските генерали.

ISW наблюдава дезорганизация на руските военни в Украйна

ISW наблюдава дезорганизация на руските военни в Украйна

Путин намекна, че не е доволен, а украинското контранастъпление дава резултати