Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята, че конфликтът в Украйна е бил неизбежен и "специалната операция" на Русия е предотвратила по-тежки последствия, съобщава ТАСС.

"Някои хора в Русия казват: "Знаете ли, Русия малко прибърза със започването на тази военна операция". Но аз твърдя, че беше неизбежно - конфликтът в Украйна беше неизбежен", подчерта беларуският президент.

Той е на мнение, че "ако Русия не беше предотвратила тази война от страната на Украйна, ако Русия не беше изпреварила действията на Украйна и действията на целия Запад от територията на Украйна, последствията щяха да бъдат много по-тежки".

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Лукашенко плаши със сурово отмъщение при агресия срещу Минск

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва