Беларуският президент Александър Лукашенко заяви готовност Минск да воюва заедно с Русия от собствена територия само в случай на агресия срещу страната му, съобщава ТАСС.

"Готов съм да воювам заедно с руснаците от територията на Беларус само в един случай: ако поне един войник дойде на територията на Беларус оттам (от Украйна - б.р.), за да убие моите хора", поясни той.

Ако те извършат агресия срещу Беларус, отмъщението ще бъде най-сурово, предупреди Лукашенко и допълни, че в такъв случай "войната ще придобие съвсем друг характер".

Лукашенко уточни, че това се отнася не само за Украйна, а и за други съседски страни. Той обаче подчерта, че беларусите са миролюбиви хора.

"Ние знаем каква е войната. Не искаме война и няма да изпратим нашите войски на територията на Украйна. Освен ако оттам не извършат агресия срещу територията на Беларус. Това е моят отговор от много отдавна", посочи той.

Лукашенко се чуди на Украйна - предложила на Беларус пакт за ненападение

Лукашенко се чуди на Украйна - предложила на Беларус пакт за ненападение

Според беларуския лидер Полша и Литва са напълно полудели

Лукашенко припомни, че Русия е съюзник на Беларус и двете страни имат обща военна групировка, но Русия никога не е искала "Беларус да започне война срещу Украйна".

По негови думи Минск осигурява сигурността на Запада. В същото време той цитира данни от разузнаването, според които Западът иска да въвлече Беларус във войната. Това би позволило - предвид дължината на беларуските граници, фронтовата линия да се разтегне с още 2500 километра, което би усложнило ситуацията.

"На пръв поглед изчислението е правилно. Но всъщност е глупаво. Няма да ви дадем шанс. Ако се осмелите да стъпите на нашата земя, отговорът ще бъде ужасяващ. Западняците знаят какво ще бъде и какви оръжия ще бъдат използвани", закани се Лукашенко.

Той припомни, че Беларус има 75-хилядна армия в мирно време, но при необходимост във военно време тя може да бъде увеличена до половин милион.

Украинската разведка: Нахлуването от Беларус - психологическа операция на РФ

Украинската разведка: Нахлуването от Беларус - психологическа операция на РФ

Лукашенко не иска да предприема самоубийствени действия

"Никой нормален не иска война. Докато няма разрастване на тази агресия, нека преговаряме за мир", настоя президентът. Той обаче подчерта, че в момента Западът и Украйна все още не са готови за това.

"Вие просто не сте готови. Ще бъде ужасна трагедия и катастрофа за вас, ако мирните преговори започнат сега. Имате нужда от война", посочи Лукашенко и добави, че именно Западът изпраща наемници да воюват в Украйна - там вече се сражавали над 20 000 от тях.

"Колко души изпрати там Лукашенко? Колко? Той не изпрати никого. Но вие ме упреквате. Аз не изпращам хора да се бият там и няма да го направя", категоричен бе украинският лидер.

Русия обещава провал на всеки опит за нападение над Беларус

Русия обещава провал на всеки опит за нападение над Беларус

Съвместните военни учения - с цел да откажат противниците от провокации

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. 

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.