Украйна предлага на Беларус да подпише пакт за ненападение, като същевременно обучава бойци, които представляват потенциална заплаха за националната сигурност на Беларус. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Не знам защо им е нужно това на украинците. От една страна ни молят в никакъв случай да не воюваме с Украйна, да не местим силите си там. Предлагат ни да подпишем пакт за ненападение. От друга страна подготвят тази взривоопасна смес и въоръжават бойците си", отбеляза той по време на срещата за социално-политическата ситуация и престъпността в републиката.

По думи на Лукашенко "Полша и Литва междувременно са напълно полудели".

"За какво им трябва това (създаване на заплахи - ТАСС)? Нямам представа. Така че трябва да отговорим твърдо", категоричен бе той.

Лукашенко обясни защо е удивен и приятно изненадан от Украйна

Лукашенко обясни защо е удивен и приятно изненадан от Украйна

Западът опитвал да използва Киев срещу Минск, засега без успех

"Имаме достатъчно проблеми по нашия периметър - както във въздушното пространство, така и на земята, т.нар. зелена граница. Имаме достатъчно проблеми там. Бог да ни е на помощ да удържим всичко това", заяви още беларуският президент.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. Двете страни планират да проведат съвместни авиационни учения през втората половина на януари, които започват от следващия понеделник.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Беларус удължи бойната готовност на армията до 30 януари

Беларус удължи бойната готовност на армията до 30 януари

Подразделенията на териториалните войски са предислоцирани в Беларус