За да поддържа армията в бойна готовност, Беларус удължи проверките до 30 януари. Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 21 януари, публикуван във "Фейсбук" и цитиран от "Укринформ".

"Подразделенията на териториалните войски са предислоцирани в Беларус. За поддържане на армията в бойна готовност Беларус удължи проверките на бойната готовност до 30 януари", се казва в доклада.

Припомняме, че през декември Беларус започна внезапна проверка на бойната си готовност по разпореждане на президента на страната Александър Лукашенко. 

Предишната внезапна проверка на бойната готовност, проведена от Държавния секретариат на Съвета за сигурност на Беларус на 11-12 октомври, включваше около 500 души личен състав и 50 единици военна техника, включително от механизирани и десантни бригади.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

През деня руските войски са нанесли 26 въздушни удара и 15 атаки с РСЗО. По данни на Генералния щаб основните усилия на Руската федерация са насочени към опитите за пълна окупация на Донецка област.

В посока Авдиевка нашествениците правят напразни опити да преминат в настъпление. Продължават опитите за нападение в Бахмутско и Запорожко направление, а интензивността на използването на самолети нараства. В други посоки врагът държи отбраната.

Беларус няма да обявява мобилизация, успокоява Лукашенко

Беларус няма да обявява мобилизация, успокоява Лукашенко

Армията и народната милиция в страната обаче се поддържат в готовност

Не бяха открити настъпателни групировки на противника във волинското, полиското, сиверщинското и слобожанщинското направление.

Беларус продължава да оказва всестранна подкрепа на руската агресия. Освен съвместни учения на територията на страната текат и тренировки на руски части.

Противникът не спира да нанася артилерийски удари по цялата линия на съприкосновение. Бачивск и Волфин в Сумска област; Ветеринарене, Козача Лопан, Стрилеча, Красне, Старица, Охирцево, Вовчанск, Бударки, Колодязне, Новомлинск в Харковска област попаднаха под руски минометен и артилерийски обстрел.

В посока Купянск руските войски са обстрелвали с танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия районите на Синковка, Кучеровка, Пищане, Крохмално, Новоселовка, Стелмаховка, Вишнево, Першотравнево в Харковска област, Новоселовка и Стелмаховка в Луганска област.

В посока Лиман нашествениците обстрелваха Новоехоривка, Макеевка, Площанка, Невске, Червонопопивка, Диброва и Серебрянското горско стопанство в Луганска област.

В посока Бахмут позициите на отбранителните сили в района на повече от 25 населени места бяха ударени от руската армия, по-специално във Верхнеокамянске, Виимка, Билохоривка, Благодатне, Бахмут, Клишчиевка, Била Хора, Дюлиевка, Дружба и Зализне в Донецка област.

В посока Авдиевка са ударени Авдиевка, Водяне, Первомайске, Невелске, Георгиевка, Маринка, Новомихайловка в Донецка област.

В посока Новопавловка руските войски удариха Въгледар, Пречистивка, Золота Нива и Велика Новосилка в Донецка област.

В Запорожка посока повече от 25 населени места, включително Времивка и Новопил в Донецка област, Олхивске, Хуляйполе, Чаривне, Новоданиловка, Камянске, Плавни в Запорожка област попаднаха под вражески обстрел.

Беларус пак проверява бойната си готовност

Беларус пак проверява бойната си готовност

По разпореждане на Лукашенко

В Херсонска посока руснаците отново нанасят артилерийски удар по Веселе в Запорожка област и Козацке, Новоберислав, Тяхинка, Токаривка, Садове, Надднепрянск, Херсон в Херсонска област.

По данни на Генералния щаб противникът засилва контрола на цивилното население във временно завзетите територии на Херсонска област.

През деня ВВС на Украйна нанесоха 13 удара по райони на съсредоточаване на противника и още два по позиции на зенитно-ракетните му системи. Украинската артилерия също нанесе удари по вражеска група.