Западът се опитва да използва Украйна срещу Минск, но Киев засега се въздържа от провокации. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Днес сигурността за нас, не само за Русия, е още по-важна. Знаете замисъла на нашите западни съседи. Не само Украйна. Те се опитват да използват Украйна и срещу Беларус. Но това, което намирам за удивително и приятно изненадващо, е, че Украйна все още се държи. Тя се въздържа от провокации срещу Беларус. Въпреки че нашите западни съседи активно я натискат. Знаете кой", посочи беларуският лидер на среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Той акцентира върху това колко важни в момента са проблемите по отношение на сигурността за Беларус.

Лукашенко подчерта, че "следователно ще трябва да издържим този период".

"Миналата година показа, че ще се справим. Придържаме се към същата позиция", увери той.

Украйна вярва, че Путин притиска Беларус да се включи във войната

Украйна вярва, че Путин притиска Беларус да се включи във войната

Но Лукашенко не желае да предприеме тази стъпка

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. Двете страни планират да проведат съвместни авиационни учения през втората половина на януари, които започват от следващия понеделник.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Беларус гневен заради украински дрон във въздушното му пространство

Беларус гневен заради украински дрон във въздушното му пространство

Киев отрича "поредната провокация" на Минск