Министерството на външните работи на Беларус изпрати протестна нота до посланика на Украйна в Минск заради навлизането на украински дрон в беларуското въздушно пространство в края на януари, съобщава "Спутник".

В комюникето се посочва, че безпилотният летателен апарат е бил засечен на 24 януари. След извършен анализ на оборудането му е установено, че дронът се е опитвал да "извърши незаконно проучване над военната тренировъчна площадка в Брест", като тогава военните са го свалили принудително.

От МВнР на Беларус заявяват, че враждебните ходове на Украйна "водят до ескалация на напрежението в региона, което не допринася за цивилизован двустранен диалог".

От своя страна говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко отрече Киев да е пускал дронове над границата с Беларус и нарече твърденията на Минск "провокация".

"Това е поредната провокация на Беларус. Категорично отричаме обвиненията, че Украйна е използвала безпилотен летателен апарат на границата си с Беларус", съобщи той в Туитър.

Николенко призова Минск "да се въздържа от заиграване с дестабилизиращите дейности на Русия", подчертавайки, че спокойствието на границата между Беларус и Украйна е в интерес на целия регион.

В момента на беларуска територия се провежда съвместно военно учение на Русия и Беларус под мотото "Съюзна решимост 2022".Само през последните дни Русия е изпратила около 30 000 военни и модерно въоръжение на територията на Беларус, по данни на НАТО, като Алиансът разглежда и тази страна като възможен и евентуален плацдарм за военна атака от страна на Руската федерация спрямо Украйна. 

От няколко месеца Русия провежда военни маневри и премества военни формирования в близост до границата на Украйна, което предизвика сериозно безпокойство сред европейските страни и НАТО.