Съвместните учения на Русия и Беларус са с отбранителен характер и имат за цел да откажат потенциалните противници от ескалация и провокации. Това заяви пред ТАСС Алексей Полишчук, директор на Втори департамент за страните от ОНД в руското външно министерство.

Той отбеляза, че при настоящата военно-политическа обстановка от октомври миналата година на територията на Беларус са дислоцирани допълнителни контингенти от съвместната руско-беларуска регионална военна групировка.

По негови думи в момента се провеждат бойна координация, тренировки и маневри. "Те имат отбранителен характер, насочени са към гарантиране на сигурността на съюзната държава и трябва да обезсърчат потенциалните ни противници от ескалация и провокации. Ние сме в пълно разбирателство с нашите беларуски съюзници по този въпрос", подчерта дипломатът.

Всякакви опити за нападение над Беларус са обречени на провал, заяви още Полишчук и добави, че че беларуските въоръжени сили и съвместната руско-беларуска регионална групировка войски надеждно защитават западните граници на съюзната държава.

Беларус и Русия укрепват съвместните сили за противовъздушна отбрана

Беларус и Русия укрепват съвместните сили за противовъздушна отбрана

Зенитно-ракетните подразделения са напреднали в определени райони, заемайки бойно дежурство

През последните години НАТО засилва щурмовите войски по границите на съюзната държава, главно в Полша и балтийските страни, отбеляза той. "Представя се така, сякаш става въпрос за превантивни действия, насочени към неутрализиране на определени заплахи от наша страна. Междувременно по-рано се обмисляше уж временно разполагане на силите на Алианса на ротационен принцип, а днес никой не крие, че западните военни са пристигнали там за дълго", добави дипломатът.

"НАТО приближава военната инфраструктура до границите на съюзната държава. Принудени сме да реагираме и да отвръщаме адекватно на подобни неприятелскии стъпки", посочи той.

Полишчук заяви, че колко сериозни са рисковете от провокиране на ескалация и атаки срещу Беларус от полска страна е въпрос към военните анализатори. Той обаче изтъкна, че Русия и Беларус образуват общо отбранително пространство и са свързани със съответните задължения.

Всякакви опити за извършване на подобни атаки са обречени на провал, категоричен бе дипломатът.

Британското разузнаване: Руско-беларуските учения не са подготовка за инвазия

Британското разузнаване: Руско-беларуските учения не са подготовка за инвазия

Те ще се проведат от 16 януари до 1 февруари

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. Двете страни планират да проведат съвместни авиационни учения през втората половина на януари, които започват от следващия понеделник.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.