Британското министерство на отбраната в ежедневния доклад на военното разузнаване обръща внимание на факта, че миналата седмица Министерството на отбраната на Беларус обяви съвместни руско-беларуски тактически летателни учения, които ще се проведат в страната от 16 януари до 1 февруари, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Наблюдатели отбелязаха пристигането в Беларус от Русия на 12 хеликоптера Ми-8, както и щурмови вертолети Ми-24 и Ка-52. Някои от тях са били обозначени със знака "Z". Те са кацнали в авиобазата край Минск.

Разполагането на тези летателни средства най-вероятно действително е военно учение, според британското разузнаване. Те не смятат случващото се за подготовка за допълнителни настъпателни операции срещу Украйна.

Въпреки че Русия поддържа голям брой военни в Беларус, те се занимават основно с обучение и е малко вероятно тези войски да бъдат използвани за настъпление в Украйна, се казва в доклада.

На 8 януари Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че авиационни части на въоръжените сили на двете страни ще проведат съвместни тактически летателни учения от 16 януари до 1 февруари, в които ще бъдат включени всички летища и полигони на ВВС и ПВО. Ще участват сили на въоръжените сили на Беларус.

Нов ешелон с руска военна техника пристигна в Беларус

Нов ешелон с руска военна техника пристигна в Беларус

Продължава натрупването на руска бойна техника там

По-рано Министерството на отбраната на Беларус вече съобщи за изграждането на регионална групировка на белоруските и руските войски и "мероприятия за бойна координация" на беларуските полигони.

През декември беларуският лидер заяви, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, като същевременно увери, че "Беларус никога няма да бъде враг на Русия".

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

Руските сили използваха Беларус като плацдарм за провалената си атака срещу украинската столица Киев през февруари, а през последните месеци се наблюдава нарастваща вълна на съвместна военна активност.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Лукашенко: Беларусите подкрепят руските си братя, но не забравят и украинците

Лукашенко: Беларусите подкрепят руските си братя, но не забравят и украинците

Президентът обеща да направи всичко възможно Беларус да живее в мир