Беларусите подкрепят своите руски братя и също така не забравят украинците, които бяха принудени да напуснат домовете си и се нуждаят от помощ. Това увери президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Ние не само помагаме на нашите руски братя - руснаците, което никога не съм крил. И вчерашното ми посещение при руските военнослужещи говори, че сме подкрепяли и продължаваме да подкрепяме нашите братя. Но не забравяме и украинците", подчерта той по време на посещение в храм на Коледа.

Около 10 000 души, избягали от войната, са намерили постоянен дом и убежище у нас миналата година, изтъкна беларуският лидер.

Лукашенко заяви, че ще направи всичко възможно Беларус да живее в мир и спокойствие, а беларусите "да прекарват дните си на топло и тихо, заобиколени от семействата си, и да си спомнят великото и ценно нещо, наречено мир".

На Коледа президентът запали свещ в храма "Свети Йоан Шанхайски и Санфранциски" в Минск.

С нови общи учения Беларус и Русия засилват съвместната военна група

С нови общи учения Беларус и Русия засилват съвместната военна група

В Беларус продължават да пристигат руски военни, оръжия и техника

През декември беларуският лидер заяви, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, като същевременно увери, че "Беларус никога няма да бъде враг на Русия".

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

Руските сили използваха Беларус като плацдарм за провалената си атака срещу украинската столица Киев през февруари, а през последните месеци се наблюдава нарастваща вълна на съвместна военна активност.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Нов ешелон с руска военна техника пристигна в Беларус

Нов ешелон с руска военна техника пристигна в Беларус

Продължава натрупването на руска бойна техника там