Министерството на отбраната на Беларус съобщи за пристигането на още един ешелон с военна техника, предназначена за регионалната групировка на войските на Русия и Беларус, информира Руската служба на Би Би Си..

"В рамките на осигуряването на военната сигурност на съюзната държава продължава натрупването на регионалната групировка на войските на Република Беларус и Руската федерация, съобщиха от пресслужбата на военното ведомство на републиката.

Министерството на отбраната цитира Александър Лукашенко, който по време на посещение на Обуз-Лесновския полигон е казал: "Правим общо нещо".

Беларуският държавен секретар на Съвета за сигурност Александър Волфович сподели в петък, че разполагането на руско-беларуски военни части на територията на последната се очаква да "охлади горещите глави на Запада с неговата агресивна политика" към двете, според БелТА.

"Организирани са съвместни занятия по бойна подготовка с руски военнослужещи и беларуски военнослужещи. Регионалните военни сили са елемент на стратегическо възпиране", подчерта Волфович.

Волфович обясни, че президентът на Беларус Александър Лукашенко "отблизо следи" бойната готовност на армията, заедно с напредъка и качеството на бойната подготовка, предвид напрегнатата геополитическа ситуация в региона

По-рано Министерството на отбраната на Беларус вече съобщи за изграждането на регионална групировка на белоруските и руските войски и "мероприятия за бойна координация" на беларуските полигони.

През декември беларуският лидер заяви, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, като същевременно увери, че "Беларус никога няма да бъде враг на Русия".

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

Руските сили използваха Беларус като плацдарм за провалената си атака срещу украинската столица Киев през февруари, а през последните месеци се наблюдава нарастваща вълна на съвместна военна активност.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Беларус: Руските искандери са на бойно дежурство

Беларус: Руските искандери са на бойно дежурство

Те могат да носят ядрени бойни глави