Минск и Москва продължават да изграждат съвместна военна групировка в Беларус и подготвят съвместни военновъздушни учения. Това обявиха от беларуското министерство на отбраната, съобщава "Ройтерс".

От ведомството уточниха, че целта на създаването на такива съвместни сили е "укрепване на защитата на съюзната държава (на Русия и Беларус)".

"Личният състав, оръжията, военната и специалната техника на въоръжените сили на Руската федерация ще продължат да пристигат в Република Беларус", се посочва в съобщението.

Съгласно плана тактическите учения на военновъздушните сили са "за повишаване нивото на бойната подготовка на авиационните части". От министерството не съобщиха датата на предстоящите учения, нито разкриха повече подробности.

Лукашенко обвини съседните страни, че готвят агресия срещу Беларус

Лукашенко обвини съседните страни, че готвят агресия срещу Беларус

Беларуският лидер е наясно кой създава напрежение по границите

През декември беларуският лидер заяви, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, като същевременно увери, че "Беларус никога няма да бъде враг на Русия".

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

Руските сили използваха Беларус като плацдарм за провалената си атака срещу украинската столица Киев през февруари, а през последните месеци се наблюдава нарастваща вълна на съвместна военна активност.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Беларус: Руските искандери са на бойно дежурство

Беларус: Руските искандери са на бойно дежурство

Те могат да носят ядрени бойни глави