Съвместните руско-беларуски сили за противовъздушна отбрана са били подсилени с нови ракетни единици, преместени на позиция. Това обявиха от Министерството на отбраната на Беларус, съобщава "Ройтерс".

"Зенитно-ракетните подразделения напреднаха в определени райони и заеха бойно дежурство",посочват от ведомството.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. Двете страни планират да проведат съвместни авиационни учения през втората половина на януари, които започват от следващия понеделник.

Британското разузнаване: Руско-беларуските учения не са подготовка за инвазия

Британското разузнаване: Руско-беларуските учения не са подготовка за инвазия

Те ще се проведат от 16 януари до 1 февруари

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Нов ешелон с руска военна техника пристигна в Беларус

Нов ешелон с руска военна техника пристигна в Беларус

Продължава натрупването на руска бойна техника там