Беларус иска Москва да му предоставя газ на същите цени като на руските региони, граничещи с бившата съветска република. Това обяви премиерът на Беларус Андрей Кобяков в интервю за "Ройтерс".

Двете страни, които традиционно са съюзници, са в противоречие от началото на годината за това колко Минск трябва да плаща на руския "Газпром" за газовите доставки след понижаването на цените на енергията на световните пазари.

Минск, който изтъква, че цената на газа, определена от "Газпром" на 132 долара на 1000 куб. м е твърде висока, плаща по-малко за доставката от началото на годината, а "Газпром" твърди, че Беларус дължи 270 млн. долара само за първите шест месеца на 2016 г.

Беларус, която е основен транзитен маршрут на руски газ за Европа, по-рано изтъкна, че 73 долара за 1000 куб. м щяла да бъде разумна цена.

По думите на Кобяков, "справедливата цена" щяла да бъде същата, която руските региони, съседни на неговата страна, плащат.

"Ако в регионите, които граничат с Беларус, цената на газа е повече от два пъти по-евтина, е очевидно, че конкурентоспособността на стоките, които Беларус произвежда, ще бъде доста по-лоша, отколкото в Русия", подчерта премиерът на Беларус.

От началото на юли в ход, който се изтълкува като опит от страна на Русия да окаже натиск на Минск, руският петролопроводен монополист "Транснефт" доставя около 40 процента по-малко петрол за Беларус отколкото през второто тримесечие на тази година.