Беларус иска сигурност за всички страни, а не само за неколцина избрани. Това заяви беларуският външен министър Сергей Алейник на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров, съобщава ТАСС.

"От своята независимост Беларус се придържа към мирна външна политика. Ние винаги сме се застъпвали за по-безопасен свят за всички, а не за малцина избрани", подчерта той.

Алейник припомни идеята, която президентът на Беларус представи през 2017 г. за започване на диалог относно сигурността в Европа, подобен на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа, която се проведе през 1973-1975 г. и в крайна сметка доведе до подписването на Заключителния акт от Хелзинки.

"В продължение на много години насърчаваме инициатива, предложена от нашия държавен глава Александър Лукашенко, за широк диалог по въпросите на сигурността, предотвратяване на междудържавни конфликти, намаляване на напрежението във военно-политическата сфера и възстановяване на доверието - Инициативата "Хелзинки 2", припомни Алейник.

Още тогава много ясно се виждаха рисковете от назряващ конфликт в Европа поради политиката на някои западни страни, които се опитваха да изградят собствена сигурност за сметка на сигурността на други държави, отбеляза той.

Според Алейник е необходим глобален диалог за създаване на система за сигурност за всички страни в света по подобие на конференцията в Сан Франциско от 1945 г., на която е взето решението за създаване на ООН.

"В настоящата ситуация "Хелзинки 2" не е достатъчен; имаме нужда от по-широк, по-всеобхватен диалог между всички ключови играчи в света относно глобалната сигурност, диалог, който отговаря на духа на Сан Франциско", настоя Алейник. "В днешния ден трябва да говорим за сигурност, която да отчита интересите и да дава гаранции на всички страни по света, включително на Русия и Беларус без изключение", подчерта той.

Алейник и Лавров обсъдиха създаването на качествена нова инфраструктура за европейска и световна сигурност. Беларуският министър припомни последните мирни инициативи на Китай, страните от Латинска Америка и Южна Африка за разрешаване на конфликта в Украйна.

"Това показва, че днес огромното мнозинство от страните в света се стремят да формират нова система за сигурност, която да осигури гаранции за сигурност за всички", подчерта той.