Беларуските сили за сигурност са "ликвидирали" действаща в Минск "резидентура на Украйна", съобщиха белоруските медии, позовавайки се на заместник-началника на следствения отдел на беларуския КГБ Константин Бичек, предава руската служба на Би Би Си.

Според информациите става дума за украинското посолство в Минск, от което "поне 10 служители - тоест почти половината от целия персонал на украинската дипломатическа мисия" - според Бичек са били "кадрови служители на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и Службата за външно разузнаване на Украйна".

"(Това) е безпрецедентно дори за дипломатическите мисии на големите държави и свидетелства за избора на Украйна на курс на агресивна разузнавателна дейност срещу нашата страна в противоречие с нормалните дипломатически отношения", цитира думите на Бичек "Виртуалний Брест"

Беларуският служител е добавил още, че "под дипломатическо прикритие" служителите на посолството са вербували информатори в Беларус и лично са събирали секретна информация - "включително във връзка с беларуски военни обекти".

Докладът на КГБ не обяснява какво се има предвид под "ликвидация на резидентурата". Дипломатите се ползват с имунитет; експулсирането на дипломати, заподозрени в шпионаж, е нещо обичайно, но беларуските медии не са съобщили за подобни решения на своето външно министерство. Същевремнно последните беларуски дипломати напуснаха Украйна в понеделник".

Активисти блокират камиони на границата на Полша и Беларус

Активисти блокират камиони на границата на Полша и Беларус

Целта е да бъде спрян търговския поток към Русия

Междувременно Беларус понася тежки последици от руската военна инвазия в Украйна - срив на беларуската рубла, недостиг на лекарства в аптеките и на храни в магазините, наплив от желаещи да напуснат страната - това се случва в Беларус след началото на руската агресия в Украйна, констатира Дойче веле.

Една от основните теми на хората в Беларус през последните дни е рязкото обезценяване на беларуската рубла, което започна веднага след нахлуването на руската армия в Украйна.

Асортиментът в магазините също е ограничен - липсват редица западни продукти, чиито доставки са затруднени, включително и поради затварянето на граници. Много стоки, с които хората в Беларус са свикнали, вече ги няма по щандовете.

Беларус се оказа част от плана на Владимир Путин за нахлуване в Украйна и от територията на тази бивша съветска република руски войски нахлуха в посока към Киев. Въпреки това обаче нито беларуската армия, нито беларуското ръководство участват директно в руските военни действия.

Същевременно Минск става все по-зависим от Кремъл и остава все по-изолиран от Запада на фона на все по-тясната интеграция с Русия в т. нар. Съюзна държава. От друга страна именно Беларус бе домакин на първите кръгове от преките руско-украински преговори след началото на инвазията.

Лукашенко: Засега не искам ядрено оръжие в Беларус

Лукашенко: Засега не искам ядрено оръжие в Беларус

Ситуацията все пак може да се промени