НАТО продължава да увеличава военното си присъствие близо до границите на Беларус, създадената групировка представлява нарастваща заплаха за републиката. Това заяви във вторник началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус и първи заместник-министър на отбраната генерал-майор Виктор Гулевич, цитиран от ТАСС.

"Съединените щати и техните съюзници продължават да засилват военното си присъствие в близост до държавните граници на Република Беларус. Групировката, създадена през последните шест месеца, се е удвоила повече от два пъти както по количество, така и по качество", каза началникът на Генералния щаб. в изявление. Гулевич обясни, че появата в Средиземно и Балтийско море на група, носеща крилати ракети с морско и въздушно базиране, увеличаването на авиационната група в Полша и балтийските страни показват "нарастваща заплаха за Република Беларус".

Освен това той акцентира върху факта, че групировката, създадена от въоръжените сили на Украйна в южното оперативно направление с общ брой до 20 хиляди души, също изисква реакция на Минск. "За да се гарантира сигурността на Република Беларус в южно направление, силите за специални операции са разположени в три тактически направления", обясни началникът на Генералния щаб.

Формирането на териториална отбрана ще се извършва в Брестска и Гродненска области, като от резерва ще бъдат призовани около 430 души, съобщиха от Министерството на отбраната. След приключване на формирането на военните части на териториалната отбрана, те ще започнат да изпълняват задачи по охраната и отбраната на важни обекти, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Беларус.

Беларусият президент Александър Лукашенко каза, че Москва се е съгласила да помогне на Минск в производството на ракети, подобни на "Искандер", които Русия вече е използвала в Украйна, и че иска Беларус да продължи да използва руските ракетни системи земя-въздух С-400 и С-300 .

Лукашенко изненадан, че руската инвазия се проточила толкова дълго

Лукашенко изненадан, че руската инвазия се проточила толкова дълго

Беларус не заплашва никого, Западът да спи спокойно, уверява президентът

Близък съюзник на Русия, Беларус заяви през март, че нейните въоръжени сили не участват и няма да участват в руската "специална военна операция" в Украйна, но страната послужи като плацдарм за Русия да изпрати хиляди войници през границата в Украйна, най-вече в посока към Киев.

В началото на април Украйна изрази опасения, че Беларус може също да се включи във военните действия на страната на Русия, но Киев заяви, че е готов за подобно развитие. Тогава Беларус започна мащабни учения в южната част на страната. Такова учение, съвместно с Русия, се проведе и преди началото на руската инвазия в Украйна и послужи за претекст за разполагане на над 30 хиляди руски военни на беларуска територия.

Беларус обеща на Русия всяко необходимо оборудване

Беларус обеща на Русия всяко необходимо оборудване

Лукашенко иска задълбочаване на сътрудничеството между двете страни