Президентът на Беларус Александър Лукашенко призна, че не е очаквал "операцията" на Русия в Украйна да се проточи толкова дълго.

В интервю за "Асошиейтед прес" той увери, че прави "всичко", за да спре войната.

Въпреки че беларуският лидер защити руската инвазия, която започна на 24 февруари, той допълни, че не е смятал, че тя ще се "проточи по този начин".

"Но аз не съм достатъчно запознат с този въпрос, за да кажа дали върви по план, както казват руснаците, или както го усещам. Искам още веднъж да подчертая, имам чувството, че тази операция се проточи", отбеляза Лукашенко.

Той заяви, че Украйна "провокира Русия" и подчерта, че Беларус е за мир.

"Категорично не приемаме никаква война. Направихме и правим всичко сега, за да няма война", изтъкна президентът и допълни, че преговорите между Украйна и Русия са започнали благодарение на него.

Лукашенко увери, че Беларус не представлява заплаха за Запада.

Беларус започна внезапна проверка на бойната си готовност

Беларус започна внезапна проверка на бойната си готовност

Успокоява, че ученията не са заплаха за съседните държави

"Ние не заплашваме никого и няма да го правим. Освен това не можем да заплашваме - знаем кой ни се противопоставя, така че да отприщим някакъв конфликт, някаква война тук на Запад, абсолютно не е в интерес на беларуската държава. Така че Западът може да спи спокойно", обобщи той.

Думите му идват ден, след като стана ясно, че въоръжените сили на Беларус са започнали внезапни учения за проверка на своята бойна готовност.

Беларус е известен съюзник на Русия. В началото на войната украинските власти обвиниха Русия, че използва беларуската територия, за да извърши многостранна инвазия в страната и да изстрелва ракети по украински градове.

Те изразиха опасение, че беларуските войски са получили заповед да преминат границата с Украйна, за да се бият.

Самият Лукашенко пък твърди, че прекратяването на бойните действия зависи единствено и само от украинската страна - тя трябва да престане да се вслушва в това, което й говорят Западът и САЩ.

От своя страна ЕС одобри санкции срещу "беларуския народ, който играе роля в атаките срещу Украйна".

Украйна обяви, че е готова за Беларус, която внезапно започна военни учения

Украйна обяви, че е готова за Беларус, която внезапно започна военни учения

Украйна е укрепила границата си с Беларус от началото на инвазията на 24 февруари