Президентът на Беларус Александър Лукашенко отново изрази опасенията си, че сериозен европейски конфликт може да прерасне в планетарен.

Той заяви това във вторник на разширено заседание на Съвета за сигурност, съобщава ТАСС. "Не дай си Боже сериозен европейски конфликт да прерасне в планетарен."

Острата въоръжена фаза започнала дори не през 2014 година, а преди това, по думите на Лукашенко и той се обосновава: пренебрегването на системата за сигурност от страна на Запада е довело до настоящата криза.

Лукашенко плаши Запада с Трета световна война

Лукашенко плаши Запада с Трета световна война

Може да поиска ядрени оръжия от Русия, подготвили и много неприятни за Запада контрасанкции

"Абсолютно пренебрегване на системата за сигурност от страна на Запада, изравняване на системата за контрол и баланс, която едва ли ще бъде постигната след разпадането на Съветския съюз. Деградацията и обезценяването на международните договори и споразумения доведе до изостряне на военната и политическата ситуация в нашия регион", обяснява Лукашенко. По думите му заплаха представляват дори и даването на "нереалистични обещания за приемане на страни в ЕС и НАТО".

Акцент Лукашенко поставя върху продължаващата "засилена милитаризация", особено на Полша, Украйна и Литва. "Финансирането на националните въоръжени сили отдавна надхвърля изискването на НАТО за 2% от БВП. В същото време самите САЩ увеличиха военния си бюджет през 2022 г. с почти 4% (почти 770 млрд. долара), а Украйна - до 6% от БВП", заяви президентът.

"Целта е една и съща - да ни провокират, на първо място Русия. И много европейски политици не се срамуват да говорят за това от трибуната днес."

Целта на Запада е да провокира Беларус и Русия, а пък Русия е започнала военна операция в Украйна, защото не е имала друг избор.

Лукашенко: А украинските военни бяха предупредени...

Лукашенко: А украинските военни бяха предупредени...

Беларус е съгласен с позицията на Китай

А прекратяването на бойните действия зависи единствено и само от украинската страна - тя трябва да престане да се вслушва в това, което й говорят Запада и САЩ.

Лукашенко изтъкна, че в Донбас продължават да бъдат убивани цивилни граждани. "Забележете, сякаш никой на Запад не е виждал тази война", каза президентът. "Не бяха ли тези смъртни случаи достатъчни, за да седнат всички в Европа и да вземат решение за мерките за доверие и сигурност в региона с оглед на новите реалности?"

Според него Минск "бие тревога от различни международни платформи, предлага редица важни инициативи за възобновяване на международния диалог по европейската сигурност", а руското ръководство се е обърнало и към САЩ и НАТО с предложения за започване на открит диалог по въпросите на сигурността. "Нейните предложения бяха пряко или косвено игнорирани", каза Лукашенко.

Той обаче отбеляза, че руският президент Владимир Путин многократно открито е призовавал за зачитане на руските интереси в областта на сигурността и това не е било чуто. Лукашенко посочи също, че руското ръководство никога не е поставяло пред беларуската страна въпроса за участие в специалната операция в Украйна.

Лукашенко добавя, че Минск е готов да разговаря винаги и с всеки в името на мира в региона.

Лукашенко се закани да е президент завинаги, ако Западът не спре атаките срещу Беларус

Лукашенко се закани да е президент завинаги, ако Западът не спре атаките срещу Беларус

Руските войски щели да останат в страната колкото е необходимо