Въоръжените сили на Беларус започнаха внезапни учения за проверка на своята бойна готовност, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

На фона на руската инвазия в Украйна от прессружбата на беларуското министерство на отбраната увериха, че проверката не представлява заплаха за съседни държави и за европейската общност като цяло.

Военните части и подразделения ще отработват "въпроси на привеждане в бойна готовност, извършване на поход до посочени райони и изпълнение на учебно-бойни задачи", поясняват от ведомството.

Предупреждава се, че е планирано прехвърляне на голямо количество военна техника, което може да затрудни движението по пътищата.

Беларус обеща на Русия всяко необходимо оборудване

Беларус обеща на Русия всяко необходимо оборудване

Лукашенко иска задълбочаване на сътрудничеството между двете страни

Беларус е известен съюзник на Русия. В началото на войната украинските власти обвиниха Русия, че използва беларуската територия, за да извърши многостранна инвазия в страната и да изстрелва ракети по украински градове.

Те изразиха опасение, че беларуските войски са получили заповед да преминат границата с Украйна, за да се бият.

Самият Лукашенко пък твърди, че прекратяването на бойните действия зависи единствено и само от украинската страна - тя трябва да престане да се вслушва в това, което й говорят Западът и САЩ.

От своя страна ЕС одобри санкции срещу "беларуския народ, който играе роля в атаките срещу Украйна".

Лукашенко: Беларус и Русия ще покажат на Запада "къде зимуват раците"

Лукашенко: Беларус и Русия ще покажат на Запада "къде зимуват раците"

Той заяви, че интеграцията между двете страни продължава