Украинците взривиха почти всички гранични мостове, минираха пътища. Това заяви Анатолий Лапо, председател на Държавния граничен комитет на Беларус, цитиран от "Интерфакс".

"Ситуацията в южното направление е тежка. Усилията на украинската страна са насочени към изграждане на прикритието на държавната граница", каза Лапо, цитиран от канала STV.

Според него "днес почти всички гранични мостове са взривени, а автомобилните, железопътните, граничните пътища са напълно минирани".

"Дотолкова, че поставят противотанкови мини в три реда по пътищата", каза Лапо.

Украйна: Русия ни удря с ракети от Беларус

Украйна: Русия ни удря с ракети от Беларус

Това се случва за първи път от август месец

"Ние сме подложени на натиск, те се целят в нашите граничари, понякога стрелят във въздуха, извършва се постоянно въздушно разузнаване", каза председателят на беларуския КЗК.

Припомняме, че Украйна също отправи обвинения към Беларус. Сутринта на 6 октомври руската авиация нанесе ракетен удар по Украйна от територията на Беларус. Това писа вестник "Украинская правда", като цитира Алексей Громов, заместник-началник на главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, и Юрий Игнат , говорител на украинските ВВС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че републиката "участва в специална военна операция в Украйна, но не изпраща военни в зоната на конфликта".

"Що се отнася до нашето участие в специална военна операция в Украйна, ние участваме там. Ние не го крием. Но ние не убиваме никого. Ние не изпращаме нашите военни никъде. Ние не нарушаваме нашите задължения. Нашето участие е да предотвратяване на разпространението на този конфликт на територията на Беларус, първо. Второ, предотвратяване на удар по Беларус под прикритието на специална военна операция от Полша, Литва и Латвия. Както казах, никой няма да стреля в гърба на руснаците от територията на Беларус. Ето го нашето участие", - цитира Лукашенко агенция Белта.

Лукашенко: Ние участваме в Украйна, но не убиваме никого

Лукашенко: Ние участваме в Украйна, но не убиваме никого

Той отново отрече предстояща мобилизация в Беларус