Шарже д'аферът на Полша Мартин Войчеховски беше извикан на 3 ноември в беларуското външно министерство, където му беше протестиран във връзка с нарушаването на полската държавна граница на Беларус. Това съобщи беларуското външно министерство.

"Днес в Министерството на външните работи беше извикан шарже д'аферът на Република Полша Мартин Войчеховски, срещу който беше подаден остър протест във връзка с поредното нарушение на държавната граница на Република Беларус на 2 ноември 2023 г. със самолет от Република Полша", се казва в прессъобщението.

Минск поиска задълбочено разследване на този инцидент и приемане на ефективни мерки за премахване на подобни случаи в бъдеще, а също така посочи принципната недопустимост на небрежното отношение към полетите в граничната зона.

Полски лек изтребител е нарушил границата на Беларус на 2 ноември. Това написа началникът на отдела за международно военно сътрудничество Валерий Ревенко в социалната медия X, известна преди като Twitter.

Полша отрече да е нарушавала границата с Беларус

Полша отрече да е нарушавала границата с Беларус

Напрежение в региона

Ревенко обясни, че самолетът "неколкократно е пресичал" границата, докато е патрулирал "на дълбочина до 200 метра", добавяйки, че "от началото на септември Полша е извършила пет подобни инцидента, които могат да бъдат характеризирани като рецидив".

В същото време полското министерство на националната отбрана отрече тези твърдения.