Беларуските гранични служители ще предприемат строги мерки в случай на по-нататъшни нарушения на държавната граница от Украйна. За това предупреди в неделя Сергей Павлов, говорител на граничното звено в Мозир, цитиран от ТАСС.

"В случай на по-нататъшни случаи на нарушаване на държавната граница от украинска страна, беларуските граничари ще действат много строго", каза той в интервю за телевизионния канал "Мир".

Държавният граничен комитет на Беларус съобщи в събота, че украински хеликоптер Ми-8 е нарушил държавната граница по време на учения. По-късно граничната служба на Украйна опроверга тези съобщения.

По-рано днес, беларуското министерство на отбраната съобщи, че е извикало украинското военно аташе, за да протестира срещу "многократни нарушения на въздушното пространство на Беларус от украински самолети"

Миграционната криза на границата на Беларус с Полша, Литва и Латвия се влоши драстично на 8 ноември, когато няколко хиляди мигранти се приближиха до полската граница и разположиха лагер там. На фона на тази криза Украйна изтегли допълнителни войски към границата с Беларус и организира учения в граничните райони.

Путин уверява: Няма миграционен поток от Русия към Европа

Путин уверява: Няма миграционен поток от Русия към Европа

След като Москва бе обвинена, че има интерес от кризата

Отношенията между Беларус и Украйна започнаха да се влошават миналата година, когато Русия застана на страната на беларуския президент Александър Лукашенко по време на масовите улични протести, а Лукашенко на свой ред започна по-категорично да подкрепя Москва срещу Украйна.

Русия бе обвинена от редица държави, че има интерес да се разпалва кризата с мигрантите.

Според Москва, миграционни потоци от Русия към Европа няма. Русия обвини Полша и други държави за отношението им към мигрантите.

Беларус обвини украински военен хеликоптер в нарушаване на границата ѝ

Беларус обвини украински военен хеликоптер в нарушаване на границата ѝ

На фона на ескалиращо напрежение в региона