Няма миграционен поток от Русия към Европа. В това увери руският президент Владимир Путин. Той настоя, че е необходимо да се деполитизира ситуацията с мигрантите на границата на Беларус и страните от Европейския съюз (ЕС).

Изявлението му бе направено по време на видеоразговор с ръководителя на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, предаде ТАСС. 

"Що се отнася до миграционните потоци. Слава Богу, ние не виждаме такива миграционни потоци през Русия в посока Европа и честно казано, много се надявам това да не се случва по-нататък", каза Путин.

Той припомни, че в Беларус има около 5 хиляди мигранти, а през Италия тази година са преминали 54 хиляди мигранти. Путин припомни и миграционния спор и взаимните претенции по тази тема между Франция и Великобритания.

Путин каза още, че много бежанци са загинали на границата на Беларус и Полша, като отбеляза, че те са погребвани там всеки ден. Той разкритикува полските власти за използване на водни оръдия срещу мигранти с хербициди и пестициди, смесени във водата.

Припомняме, че в началото на декември, ЕС предложи ограничаването на някои права на мигрантите на границата си с Беларус, жест към страните членки Полша, Литва и Латвия, дори след като Брюксел призна, че напрежението по границите намалявало.

Литва иска извънредно положение по границата с Полша

Литва иска извънредно положение по границата с Полша

Заради трафика на мигранти

ЕС настоява, че Беларус е докарал мигранти със самолети от Близкия изток, за да ги накара да преминат границата, обвинения, които Минск определя за абсурдни. Правозащитни организации казват, че най-малко 13 души са загинали, докато мигрантите лагеруваха при мразовити условия на границата.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отбеляза тогава, че кризата изглежда е отшумяла през последните седмици, след като Беларус изпрати 1 900 мигранти обратно в Ирак и премести други от границата.

"Въпреки че ситуацията деескалира, трябва да бъдем бдителни", посочи тя и допълни: "Броят на мигрантите не е голям. Това не е преди всичко миграционна криза. Това е хибридна заплаха."

Тя уточни, че около 8 000 мигранти сега се намират в трите гранични страни. Германия, предпочитаната крайна дестинация за мнозина, които влизат в ЕС, съобщи, че около 10 000 души са пристигнали по този начин.

2 000 мигранти остават на границата между Беларус и ЕС

2 000 мигранти остават на границата между Беларус и ЕС

"Ние определено не искаме да отидем в Ирак и да останем, докато не ни пуснат в ЕС"

Предложението на Европейската комисия ще позволи на трите страни да изискват от мигрантите да искат убежище само на определени места, като например определени гранични пунктове, през следващите шест месеца.

Търсещите убежище могат да бъдат държани до 16 седмици на границата, губейки законовото си право да бъдат държани в по-подходящи центрове в страната, а държавите от ЕС ще бъдат задължени да им предложат основни провизии само след като техните казуси са решени.

ЕС обвинява Беларус, че целенасочено вкарва в страната хиляди хора от Близкия изток и ги подтиква да преминат в блока през Полша, Литва и Латвия. Беларус отрича обвиненията.

От началото на мигрантската криза Литва е изградила телена ограда по протежение на 100 км от границата си с Беларус, въпреки че мигранти са успявали да я срежат или преодолеят на няколко пъти.

Швеция: Русия има интерес от кризата с мигрантите

Швеция: Русия има интерес от кризата с мигрантите

Москва цели да дестабилизира региона

През последната седмица литовските граничари са връщали обратно около 50 души на ден, които са се опитвали да влязат нелегално от Беларус, сочат данните на властите.

Според страни-членки от ЕС, Русия също има интерес от мигрантската криза.