Шведският министър на отбраната Петер Хултквист обвини Русия, че има вина за кризисната ситуация по границата на Беларус и Литва.

"Нашето мнение е, че Русия стои зад всичко това", каза Хултквист в интервю за TV4, цитирано от ТАСС. Той направи изявлението след среща в Стокхолм с литовския си колега Арвидас Анушаускас.

Според министъра, Русия цели да дестабилизира тези страни, да окаже натиск върху региона, както и върху целия Европейски съюз. "Първо започна притокът на мигранти, след това големите военни учения, а след това потокът от мигранти продължава", продължи той.

На въпроса как Швеция и ЕС могат да се изправят срещу Русия, Хултквист отговори: "Трябва да продължим да санкционираме Русия".

Припомняме, че Полша, Литва и Латвия пазят границите си от натиска на мигранти, заявявайки, че са организирани и насърчавани от подкрепяното от Москва беларуско правителство, стремящо се да дестабилизира ЕС.

Полша: Беларус раздава военни униформи на мигрантите, очакваме провокации

Полша: Беларус раздава военни униформи на мигрантите, очакваме провокации

473 опита за нелегално преминаване за денонощие…

Полша призова в петък посланика на Беларус, заяви говорител на външното министерство, след като гранични служители обвиниха беларуската страна, че са стреляли по полски войници, патрулиращи границата, съобщава "Ройтерс".

Полша наложи извънредно положение на беларуската граница на фона на нарастващия брой мигранти от страни като Афганистан и Ирак, които се опитват да преминат, което според Брюксел и Варшава е форма на хибридна война, предназначена да окаже натиск върху ЕС заради санкциите, които наложи на Минск.

Беларус: Ученията "Запад-2021" не са заплаха за Запада

Беларус: Ученията "Запад-2021" не са заплаха за Запада

Те ще се проведат следващата седмица с хиляди военни от няколко държави

През август, Литва, Латвия, Естония и Полша призоваха ООН да предприеме действия срещу Беларус за насърчаване на мигранти да влизат нелегално в Европейския съюз, като го нарекоха "хибридна атака" срещу Общността.

В много случаи беларуските власти изтласкват мигрантите обратно към границата на ЕС, което доведе до няколко сблъсъка.