Стратегическите беларуско-руски военни учения "Запад-2021" сами по себе си не представляват заплаха за европейската общност. Но, в същото време, те имат за цел да демонстрират на западните държави безсмислието да демонстрират сила срещу Беларус, Русия и други страни-членове на Организацията на договора за колективна сигурност.

Това заяви в четвъртък началникът на ученията от беларуска страна - началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус генерал-майор Виктор Гулевич, цитиран от ТАСС. Той направи изявлението при откриването на маневрите в полигон в Брестка област.

Той също така отбеляза, че беларуско-руската доктрина, както и да е представяна на Запад, е елемент от обучението на войските.

"Ние сме отворени за всички държави-участнички в ОССЕ и учението не представлява никаква заплаха нито за европейската общност като цяло, нито за съседните държави в частност", подчерта Гулевич.

Той обясни, че особеността на ученията тази година е, че освен участниците в регионалното групиране на войски от Беларус и Русия, в тях ще участват и представители на въоръжените сили на Казахстан. "Това демонстрира единството на готовността за съвместно изпълнение на задачите на всички държави от Организацията", каза ръководителят на маневрите.

Русия, Беларус и Сърбия със съвместно военно учение "Славянско братство"

Русия, Беларус и Сърбия със съвместно военно учение "Славянско братство"

В маневрите участват близо 1000 военнослужещи от Русия, Беларус и Сърбия

Той информира, че по време на ученията ще се практикува провеждането на отбранителни битки, изтегляне, маневрена отбрана и след това провеждане на контранастъпление в интерес на възстановяването на териториалната цялост на Беларус.

"Планира се провеждане на голям брой десанти: тактически, оперативни на различни нива и мащаби", каза началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус.

Ученията "Запад-2021" ще се проведат между 10 и 16 септември на полигони в Беларус и Русия. Броят на военнослужещите, участващи в ученията на територията на Беларус, ще бъде около 12 800 души, като сред тях са около 2500 руски и до 50 казахстански военнослужещи. Според Министерството на отбраната на Беларус е взето решение да се използват до 350 единици техника - 140 танка, около 110 ракетни системи с многократно изстрелване, повече от 30 самолета и хеликоптери.

Припомняме, че през август, Украйна определи като заплаха за собствената си сигурност и тази на НАТО това учение.

В същото време, Русия обяви като провокация военните учения, които Украйна проведе през юни-юли, заедно с НАТО.