Активната фаза на международните учения "Славянско братство - 2021" е започнала на полигона Раевски край руския град Новоросийск в Краснодарския край. Общо в маневрите участват близо 1000 военнослужещи от Русия, Беларус и Сърбия. Това съобщи генерал-лейтенант Андрей Холзаков, заместник-командир на руските въздушно-десантни сили по мироопазващите операции и колективните сили за бързо реагиране.

"Всяка година на територията на една от страните - Беларус, Русия и Сърбия - ние провеждаме учения. Тази година ученията се провеждат на полигона Раевски. Основната задача тази година е да се изработи съгласуваността не само на частите, но и на щабовете, така че нашите колективни щабове и сили да са готови за всякакви изпитания", каза Холзаков, цитиран от ТАСС.

Русия изпраща парашутисти в Беларус за съвместните учения "Славянско братство"

Русия изпраща парашутисти в Беларус за съвместните учения "Славянско братство"

300 военнослужещи и около 70 единици бойна и специална техника

Той уточни, че общо в ученията вземат участие около 100 военнослужещи от Сърбия, около 300 военнослужещи от Силите за специални операции на Беларус в 60 единици военна техника, както и над 500 военнослужещи и около 100 единици техника на Русия. Общо около 1000 военнослужещи ще участват в съвместните учения.

Холзаков отбеляза, че руските, беларуските и сръбските военни ще отработят нови аспекти на взаимодействие по време на маневрите. По-конкретно по думите му ще бъдат отработени въпросите за тактическите действия, десанта на войските, за да се осигури влизането на основните сили. Според замисъла на маневрите противниците ще бъдат условни терористи.

На свой ред заместник-командирът на Силите за специални операции на въоръжените сили на Беларус полковник Владимир Бели отбеляза, че основната цел на ученията е също така поддържане на международните връзки във военната сфера, сверка на часовниците със "славянските братя и колеги славяни от въоръжените сили на Руската федерация и Република Сърбия"

"Ако говорим за военни цели, основната ни задача е предаването и трупането на опит в провеждането на контрадиверсионни и антитерористични действия", добави той.

Русия, Сърбия и Беларус с военни учения до Белград

Русия, Сърбия и Беларус с военни учения до Белград

Тази година ежегодните тристранни военни игри се провеждат в град Панчево

Бели също подчерта, че по време на посещението в Русия беларуските военни ще проучат новостите в разработването на оръжия и оборудване, по-специално перспективни образци за радиоелектронна война и разузнаване.

Подполковникът от въоръжените сили на Сърбия Горан Видакович по време на речта си на церемонията по откриването отбеляза, че през предходните години не е имало нито един проблем с провеждането на ученията. Той изрази надежда, че ученията ще се проведат "на най-високо ниво" и военните ще покажат добри резултати.

Ученията "Славянско братство" се провеждат от 2015 година. През септември 2020 г. руско-беларуските учения "Славянско братство" се проведоха на полигона Брестски в Беларус.