Президентът на Литва Гитанас Науседа обяви, че западният военен алианс НАТО трябва да коригира позицията си спрямо Беларус, чиято армия, подчерта той, става все по-интегрирана с руските въоръжени сили, информира "Ройтерс".

Науседа изтъкна на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във Вилнюс, че е притеснен от "пълната военна интеграция" на Беларус в руските военни структури.

"Това носи нови предизвикателства пред НАТО и НАТО трябва съответно да адаптира своите планове, стратегия и тактика, за да бъде готов да отговори", настоя той.

От Литва ЕС и НАТО обещават общи действия срещу хибридните заплахи

От Литва ЕС и НАТО обещават общи действия срещу хибридните заплахи

Хибридните заплахи идват от Русия и Беларус

Науседа отбеляза още, че Беларус ще продължи да изпробва единството на Запада, след като хиляди мигранти пристигнаха по източните граници на Европейския съюз. Хуманитарни агенции съобщават, че най-малко 13 мигранти са загинали на полската граница след преминаване от Беларус.

ЕС настоява, че кризата е предизвикана от беларуския автократ Александър Лукашенко и е част от "хибридна война", която Минск води в отмъщение за санкциите на ЕС, наложени в отговор на смазването от Лукашенко на протестите срещу спорното му преизбиране миналата година.

"Не можем да се съмняваме, че режимът на Лукашенко и силите, които го подкрепят, ще продължат да тестват единството на западния свят и способността им да реагират и отблъскват хибридните атаки", изтъкна Науседа.

Лукашенко подкокоросва мигрантите, че имали право да отидат в ЕС

Лукашенко подкокоросва мигрантите, че имали право да отидат в ЕС

Нямало да се опитва да им попречи да се доберат до ЕС

Фон дер Лайен каза, че Литва е реагирала по "хуманен и твърд начин" на кризата и Европейският съюз продължава да я подкрепя, като 200 млн. евро от фондовете на ЕС ще бъдат предоставени на Латвия, Литва и Полша за граничен контрол тази и следващата година.

Столтенберг посочи, че са обсъдили и "необясненото и неоправдано" военно струпване на Русия близо до Украйна.

"Призоваваме Русия да бъде прозрачна, да намали напрежението и да деескалира. НАТО остава бдителен. Ние сме готови да защитим всички съюзници", увери той.

Външните министри на страните членки на НАТО ще се срещнат в Латвия във вторник.

Лидерът на опозицията в Беларус смъмри ЕС за бавния му отговор на Лукашенко

Лидерът на опозицията в Беларус смъмри ЕС за бавния му отговор на Лукашенко

"Става късно" за предприемане на решителни действия