Беларус започва съдебен процес срещу носителя на Нобелова награда за мир Алес Беляцки, съобщава "Ройтерс".

Той е изправен пред 12 години затвор по дело, което неговите съюзници считат за политическо възмездие за правозащитната му дейност.

60-годишният мъж, който е съосновател на правозащитната организация "Вясна-1996", е един от най-известните беларуси, които бяха хвърлени в затвора по време на жестокото потушаване на антиправителствените протести, избухнали през лятото на 2020 г.

Беляцки, който през октомври си подели Нобеловата награда за мир с руската правозащитна група "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи, беше арестуван през 2021 г. заедно с двама свои колеги от "Вясна-1996".

Нови протести в Беларус, десетки задържани

Нови протести в Беларус, десетки задържани

Лукашенко обеща референдум за конституционни промени

Тримата могат да получат от 7 до 12 години затвор по обвинения във финансиране на протести и контрабанда на пари. Беляцки не е коментирал публично обвиненията и на адвоката му е забранено да разкрива информация по случая.

Четвърти правозащитник, избягал от Беларус, е задочно разследван по същото дело.

"Вясна-1996" пое водеща роля в предоставянето на правна и финансова помощ на стотици беларуси, които бяха хвърлени в затвора по време на масовите протести, избухнали, след като дългогодишният лидер Александър Лукашенко, който е начело на страната от 1994 г., обяви съкрушителна победа на изборите през 2020 г.

"Обвиненията срещу нашите колеги са свързани с тяхната правозащитна дейност, предоставянето на помощ от правозащитния център "Вясна" на жертвите на политически мотивирано преследване", обясниха от групата по случая.

Делото трябваше да започне в 9.00 часа месно време в съд в беларуската столица Минск.

Беляцки и сподвижниците му са наречени "политически затворници" от техни колеги защитници на правата. По техни изчисления в беларуските затвори има около 1500 политически затворници.

Те посочват, че около 50 000 души са били задържани за участие в протестите или за критики към властите от 2020 г. насам.

Повече от 400 осъдени в Беларус от началото на протестите

Повече от 400 осъдени в Беларус от началото на протестите

Най-тежката наложена присъда до момента е 10 г. затвор