Стотици са били задържани на многохиляден протест днес в столицата на Беларус - Минск, предадоха Deutsche Welle и Униан, като цитират местни източници. 

Снимка 494190

Източник: EPA/БГНЕС

Според някои източници, около 100 000 души са взели участие в демонстрацията, а 125 демонстранти са били задържани. 

Други твърдят, че 200 000 души са присъствали на площада. 

Протестът е продължил часове наред. 

Тази неделя бележи третата седмица на протести в страната. 

Хиляди хора, мнозина развяващи червено-бели опозиционни знамена и скандирайки "да живее Беларус", тръгнаха към площада на Независимостта в Минск, който беше отцепен от полицията в очакване на протеста.

Путин и Лукашенко договориха среща в Москва

Путин и Лукашенко договориха среща в Москва

Трябва да укрепят двустранните отношения и да разширят сътрудничеството си

По-рано в неделя жени, облечени в традиционни рокли, положиха няколко тикви пред главната сграда на правителството, народен обичай, предназначен да сигнализира за отхвърлянето на ухажор.

Днес президентът Александър Лукашенко, срещу чието преизбиране са протестите, празнува 60-годишен юбилей, отбелязват агенциите. 

По-рано днес стана ясно, че руският президент Владимир Путин и Лукашенко са се договориха да се срещнат в Москва през следващите седмици, заяви Кремъл в неделя. Двамата лидери не са се срещали от началото на антиправителствените протести заради оспорваните президентски избори в Беларус.

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

САЩ: Ситуацията в Беларус не е съперничество между Изтока и Запада или Русия и САЩ

Беларус е най-близкият бивш съюзник на СССР и нейна територия е неразделна част от европейската отбранителна стратегия на Москва.