Беларуският президент Александър Лукашенко в петък постави половината армията на страната в пълна бойна готовност в отговор на "заплахи от Запада", съобщава "Ройтерс".

"НАТО започна учения точно до нашите граници. Какво трябва да направя? Разгърнах и някои дивизии, пуснах половината армия в режим на бойна готовност. Това не е евтино", каза Лукашенко.

Лукашенко обеща твърда реакция срещу налагането на санкции

Лукашенко обеща твърда реакция срещу налагането на санкции

"Да видим кой - кого ще плаши", да помислят в какво може да се превърне Европа, "ако Беларус пламне"

В случай на външна агресия срещу Беларус, Минск и Москва ще използват съвместна група войски, заяви Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Трябва да използваме съвместно групиране на въоръжените сили, в основата на което е Беларуската армия. И руснаците трябва да ни подкрепят и да ни последват".

Според президента на републиката нито един руски военнослужещ не е на територията на Беларус, републиката разполага с достатъчно собствени сили, за да защити суверенитета и териториалната цялост на страната.

"Нито един войник от Русия не е преминал границата ни. Все още се справяме сами. Но нито гласът ни, ръката или кракът ни няма дори да трепнат, за да изтласкаме заедно всеки, който стъпи на западната граница на Съюзната държава", каза Лукашенко.

Той вярва, че в случай на влошаване на ситуацията, Беларус може да се превърне в "театър на военни действия", който западните страни използват срещу Русия. Лукашенко отбеляза, че споделя тази гледна точка с руския си колега Владимир Путин.

"Чухте вчера изявлението на нашия съсед и моя добър приятел - отбеляза Лукашенко. - Това не е защото руснаците искат да защитят Беларус. Слушайте, ние ще се защитим. Те (на Запада) не се нуждаят от Беларус. Беларус е трамплин, както обикновено, за Русия. Но не като Хитлер когато хвърля група армии Център срещу Москва."

По-рано, както отбеляза Путин, Русия по искане на белоруския президент сформира "известен резерв от служители на реда. Но ние също се съгласихме, че те няма да бъдат използвани, докато ситуацията не излезе от контрол", докато "екстремистки елементи, скривайки се зад политически лозунги, преминат определени граници и просто започнат грабежи, започнат да подпалват къщи, банки и да опитат да превземат административни сгради".

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили
Обновена

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили

Но Русия не вижда нужда да използва руски сили в Беларус, а и ситуацията се нормализира

Напрегнатата ситуация в Беларус след президентските избори не е съперничество между Изтока и Запада или Русия и САЩ, заяви в същото време първият заместник-държавен секретар на САЩ Стивън Бийгън на специално заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена, във връзка със ситуацията в Беларус.

"По-рано тази седмица в Москва проведох задълбочени и съществени дискусии с моите руски колеги относно събитията в Беларус. За мен е ясно и се надявам, че е ясно за всички, че това (положението в Беларус) не е съперничество между Изтока и Запада и разбира се, не съперничество между Русия и САЩ".

"Това е борба между владетеля и неговия собствен народ", коментира Бийгън.

"САЩ не се стремят да контролират или решават съдбата на беларуския народ. Това трябва да решава само те самите". Бийгън добави, че ако ОССЕ не подкрепи белоруския народ, това може да дискредитира ценностите на ОССЕ.

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус
Обновена

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус

Вашингтон призовава Минск да освободи всички политически затворници