Заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън заяви в понеделник, че Вашингтон няма данни за руски планове за военна намеса в Беларус и призова Минск да освободи всички политически затворници, съобщава "Ройтерс".

"Разбира се, това би било най-нежелано, но ние нямаме никакви индикации освен някои публични забележки, които сме чували", заяви американският дипломат номер 2 в литовската столица Вилнюс, след като се срещна с лидера на опозицията в Беларус Светлана Тихановская.

Пътуването на Бийгън до Литва, която има обща граница с Беларус, сигнализира за по-голяма роля на САЩ в опитите за уреждане на конфликта.

Тихановская по време на срещата с Бийгън във Вилнюс потвърди готовността си за диалог с беларуските власти и мирно уреждане на кризата.

"Винаги сме казвали, че сме готови за диалог и се стремим към мирно уреждане. Ние сме отворени за посредничеството на международни организации за улесняване на диалога. Също така изискваме безпристрастно разследване на престъпленията, извършени от беларуските власти срещу техния народ", каза Тихановская.

Тихановская обяснява на Бийгън, че изборите в Беларус не са свободни и призовава всички държави да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Беларус.

Москва: Невъзможно е да се докаже, че Лукашенко не е спечелил изборите

Москва: Невъзможно е да се докаже, че Лукашенко не е спечелил изборите

Русия призовава за широк национален диалог в Беларус

Бийгън, който ще посети Москва на 25-26 август, възнамерява да обсъди с руския външен министър Сергей Лавров ситуацията в Беларус, Северна Корея, както и въпросите за контрола върху оръжията. Това обяви посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан, цитиран от ТАСС.

"Бийгън ще пристигне утре в Москва. На 25-26 август той ще се срещне с Лавров, заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков и Игор Моргулов. На срещите Бийгън планира да обсъжда въпроси, които вълнуват Съединените щати, включително събития в Беларус, двустранни въпроси, включително въпроси за контрол на оръжията, както и регионални въпроси, включително ситуацията в КНДР. "

Освен това американският високопоставен дипломат планира да засегне темата за американските граждани, "държани в руските затвори. Това са Пол Уилан, Тревър Рийд, Майкъл Калви", допълва Съливан.

Той отбелязва, че миналата седмица във Виена се състояха преговори между Рябков и специалния представител на президента на САЩ за контрол на оръжията Маршал Билингсли. "Нашият заместник-държавен секретар Бийгън ще се срещне със заместник-министъра на външните работи Рябков утре следобед. Не бих се изненадал, ако се обсъжда контролът върху оръжията. Това е ключов въпрос за нас", обяснява Съливан.

"Поддържането на открит, конструктивен диалог е важно както за нашите страни, така и за глобалната сигурност като цяло".

Китай отказа да участва в преговорите за ядрени оръжия с Русия и САЩ

Китай отказа да участва в преговорите за ядрени оръжия с Русия и САЩ

А САЩ реши първо да се споразумее с Русия и после да притиска Китай