Руският президент Владимир Путин заяви, че лидерът на Беларус Александър Лукашенко го е помолил за резервни полицейски сили, но обещава да не ги използва, освен ако кризата не излезе от контрол, съобщава "Ройтерс".

Путин заяви, че Русия не вижда нужда да използва руски сили в Беларус заради политическата криза след оспорваните президентски избори на 9 август и че Москва смята, че ситуацията се нормализира.

Путин в интервю за държавната телевизия на Русия, излъчено в четвъртък, заяви, че Лукашенко е поискал руски контингент със сили за сигурност, който да бъде изпратен в Беларус, но след разговор с Путин, двамата са се съгласили, че "няма такава нужда сега и се надяваме да няма".

Външни играчи се стремят да влияят на процесите в Беларус за собствена политическа изгода, заяви руският президент.

"Не става въпрос за това, което се случва в Беларус, а за това, че някой иска нещо друго да се случи там", обясни Путин и добави, че тези сили се стремят да влияят на процесите в Беларус за постигане на резултати, които според тях служат на техния политически интерес.

Столтенберг: Режимът в Беларус да не се оправдава с НАТО за насилие над протестиращи

Столтенберг: Режимът в Беларус да не се оправдава с НАТО за насилие над протестиращи

Тихановская заяви, че не е поискала помощ от ЕС, "сами, ние трябва да разрешим вътрешни проблеми"

Лукашенко смята, че срещу страната му се води "хибридна война". "Днес имаме определен етап на хибридна, нека го кажем направо, война срещу Беларус. Как иначе да го наречем? Медиите и информационната сфера са поразени от тази борба, от войната на противостоящи страни", каза той на среща в Минск в четвъртък, предаде агенция БЕЛТА, цитирана от ТАСС.

"Дипломатическата касапница срещу нас започна на най-високо ниво", добави президентът. Той подчерта, че "съседи" на Беларус не само открито декларират позицията си за изборите в републиката, но и започват да се намесват във вътрешните работи на страната, оказват натиск върху държавата. "Предстои дипломатическа война".

Лукашенко добави, че Беларус е принуден да харчи огромни средства за стабилизиране на ситуацията по западните граници, където са разположени някои военни части.

"Виждате тези твърдения, че ако Беларус се разпадне, тогава Гродненската област ще отиде в Полша. Те вече говорят за това открито, спят и виждат. Те няма да успеят в това, знам го със сигурност", коментира той.

Путин настоява за диалог между властите и народа в Беларус
Обновена

Путин настоява за диалог между властите и народа в Беларус

Лукашенко засега ще остане на власт, Москва ще го остави "да се поизмъчи малко"