Президентът Владимир Путин и Руският съвет за сигурност решиха на среща в петък, че беларуските власти и народът на страната трябва да започнат диалог за разрешаване на политическата криза, съобщава "Ройтерс", цитирайки Кремъл.

Путин вярва, че беларуският президент Александър Лукашенко вероятно засега ще остане на властта, въпреки протестите срещу него и е доволен да го остави и да го "поизпоти", коментират два източника, близки до Кремъл.

Той има желание да се справи с отслабения Лукашенко, който се съпротивляваше, а понякога и публично се изправя срещу предложенията на Москва за по-задълбочена политическа и икономическа интеграция.

В Москва "ще се радват да изчакат известно време да се поизмъчи малко. Те не го харесват много, но все пак го подкрепят", каза един от източниците.

Вторият източник заяви, че един отслабен Лукашенко ще отговаря на нуждите на Кремъл. "Лукашенко ще бъде критично отслабен... Нашите момчета определено ще използват това."

Кремъл не отговори веднага на искане за коментар, Путин предложи по-рано помощ на Лукашенко, ако е необходимо, но Кремъл в сряда заяви, че засега няма нужда да помага на Беларус военно или по друг начин.

Дипломат от ЕС заяви, че Русия има много лостове да повлияе на ситуацията в Беларус и вероятно все още не е много загрижена от събитията там.

"Мисля, че все още се чувстват, че имат контрол над ситуацията", каза дипломатът. Кремъл обясни на държавите от ЕС да стоят настрана от Беларус.

И двата източници заявиха, че според Кремъл, Лукашенко ще издържи на кризата, въпреки че прави тактически грешки и прибягва до полицейски действия.

Лукашенко знае, че Москва "винаги подкрепя съществуващите режими, колкото и да е неприятно", обяснява източник и прогнозира, че протестите сами по себе си няма да бъдат достатъчни, за да го принудят.

"Някой друг трябва да окаже натиск върху него, за да се случи това, никой няма да го направи."

Шарл Мишел изрази притеснение за съдбата на Навални в разговор с Путин

Шарл Мишел изрази притеснение за съдбата на Навални в разговор с Путин

Уверява Путин, че ЕС не иска украински сценарий в Беларус, нито да променя геополитическия баланс

Руският износ на енергия минава през Беларус на Запад, Москва доставя евтини петрол и газ за Беларус, а руските войски са участвали в големи военни игри на беларуска земя в миналото.

По това време главнокомандващият на Украйна Виктор Муженко заяви пред "Ройтерс" през 2017 г., че вярва, че Русия е оставила хиляди войници в Беларус след голямо военно учение, нещо, което и Беларус, и Русия отрекоха.

Руските ВВС разполагат с радарна станция в Беларус, предназначена за проследяване на изстрелванията на балистични ракети. Освен това разполага с военноморски средства за комуникация, които Москва използва за комуникация със своите ядрени подводници. Западната граница на Русия, която е изправена пред ЕС, е силно военизирана.

Москва отдавна разглежда Беларус като буферна зона срещу НАТО, според западни дипломати, които смятат, че всеки ход на Беларус за присъединяване към Европейския съюз или НАТО би бил червена линия за Русия и може да ги подтикне да изпратят войски.

"Ройтерс" наблюдава натоварен руски въздушен трафик между Русия и Беларус след избухването на кризата на 9 август след президентските избори.

Руски правителствен самолет извърши бърз полет до Беларус и обратно в ранните часове в сряда, показват данни за проследяване на полетите. Самолетът в миналото е използван за превоз на висши служители, включително на ръководителя на службата за сигурност на ФСБ.

На 12 август два военни самолета са излетели към Беларус, а трети, военно-транспортен самолет, е изключил транспондера си по маршрута там, според проследяващите данни.

Западните дипломати коментират, че не могат да видят как Русия ще предаде влиянието си върху Беларус.

Чрез Беларус тя има достъп до така наречената "пропаст Сувалки", ивица земя, която отделя Полша от Литва. На противоположната страна на тази празнина лежи руската територия Калининград.

В случай на конфликт с НАТО, Русия на теория би могла да отсече балтийските държави от останалата част от Западния военен съюз, като използва "пропастта".

Това, казват дипломатите, е стратегическа награда, която Москва едва ли ще отстъпи скоро.

Кремъл: За момента няма да изпращаме руската армия в Беларус

Кремъл: За момента няма да изпращаме руската армия в Беларус

Кремъл съобщи, че не вижда необходимост Русия