Кремъл съобщи, че не вижда необходимост Русия да помага на Беларус военно или по друг начин за момента на фона на масовите протести в страната след президентските избори, информира "Ройтерс".

Започна извънредната среща на евролидерите за Беларус

Започна извънредната среща на евролидерите за Беларус

ЕС "не може да приеме резултата от тези избори"

Дмитрий Песков каза, че Беларус за момента също не вижда нужда от руска помощ. Той обвини чужди сили, че се намесват в делата на страната и подчерта, че подобна намеса е "недопустима".

Беларус и Русия са близки съюзници и членове на Организацията на договора за колективна сигурност и част от Съюзна държава на хартия.

Лавров за Беларус: Това е борба за постсъветското пространство

Лавров за Беларус: Това е борба за постсъветското пространство

Външни играчи налагат модели, полезни за тях, никой не крие, че става въпрос за геополитика

Запитан за възможността Русия да предложи на Беларус военна помощ, нещо, което Кремъл обяви, че може да направи, ако е необходимо, Песков отговори: "Що се отнася до Организацията на договора за колективна сигурност и договора за Съюзна държава, истина е, че има различни задължения между страните за взаимна помощ, но в момента няма такава необходимост".

"Беларуското ръководство също не вижда такава необходимост", добави той.

По думите му ситуацията в Беларус е вътрешен въпрос, който трябва да бъде разрешен от самите беларусци.

Руски правителствен самолет с бърз полет до Беларус и обратно

Руски правителствен самолет с бърз полет до Беларус и обратно

Самолетът е кацнал в Москва в ранните часове на сряда

В същото време говорителят на Александър Лукашенко заяви пред "Россия 1", че беларуският лидер е помолил президента на Русия Владимир Путин да  призове германския канцлер Ангела Меркел да не се намесват в работите на Беларус.

Франция, Германия и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призоваха Русия да настоява пред Минск за провеждане диалог за мирно разрешаване на кризата.

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му може да се намеси в кризата и тази седмица се обяви против "недопустима" чужда намеса в Беларус или натиск върху правителството.

Междувременно държавите от Вишгредската четворка призоваха Беларус да намери политическо решение на кризата, информира АФП.

Президентите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия обявиха в съвместна декларация, че беларуските власти трябва да открият пътя за политическо решение.

Лукашенко: Западът финансира бунтове, ЕС да гледа собствените си проблеми
Обновена

Лукашенко: Западът финансира бунтове, ЕС да гледа собствените си проблеми

А властта в Беларус не са се разпаднала и има на кого да разчита

Те също призоваха държавите да се въздържат от действия, които могат да подкопаят независимостта и суверенитета на Беларус.

Според тях евролидерите трябва да предприемат всички необходими мерки, за да се установи диалог между представителите на беларуските власти и обществото и да се обмислят "солидарни мерки с народа на Беларус".

Днес евролидерите обсъждат ситуацията в Беларус. 

Тихановска призова евролидерите да не признават победата на Лукашенко

Тихановска призова евролидерите да не признават победата на Лукашенко

Тихановска отправи апела преди извънредна видеоконференция

Беларуският авторитарен лидер Александър Лукашенко, който контролира бившата съветска република от 26 г., обяви победа на проведения на 9 август президентски вот, който предизвика исторически протести и брутално полицейско насилие, осъдено от Запада.

ЕС вече работи върху нови санкции срещу Беларус, които ще засегнат замесените в нагласения президентски вот на 9 август и кървавите репресии, които разклатиха управлението на Лукашенко като никога преди.

По-рано днес опозиционният лидер Светлана Тихановска, 37-годишният политически новак, който избяга в Литва, след като обяви победа на изборите, призова евролидерите да не признават изборните резултати.

Лукашенко пък обвини Запада, че финансира бунтове.