Започна извънредната среща на лидерите на Европейския съюз за обсъждане на кризата в Беларус, информира АФП.

Беларуският авторитарен лидер Александър Лукашенко, който контролира бившата съветска република от 26 г., обяви победа на проведения на 9 август президентски вот, който предизвика исторически протести и брутално полицейско насилие, осъдено от Запада.

Франция, Германия и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призоваха Русия да настоява пред Минск за провеждане диалог за мирно разрешаване на кризата.

Руски правителствен самолет с бърз полет до Беларус и обратно

Руски правителствен самолет с бърз полет до Беларус и обратно

Самолетът е кацнал в Москва в ранните часове на сряда

ЕС вече работи върху нови санкции срещу Беларус, които ще засегнат замесените в нагласения президентски вот на 9 август и кървавите репресии, които разклатиха управлението на Лукашенко като никога преди.

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му може да се намеси в кризата и тази седмица се обяви против "недопустима" чужда намеса в Беларус или натиск върху правителството.

Преди началото на срещата премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че ЕС "не може да приеме резултата от тези избори" и призова за "решителни и съгласувани" действия.

Лукашенко: Западът финансира бунтове, ЕС да гледа собствените си проблеми
Обновена

Лукашенко: Западът финансира бунтове, ЕС да гледа собствените си проблеми

А властта в Беларус не са се разпаднала и има на кого да разчита

"Посланието ни към този режим е ясно: насилието е недопустимо, политическите затворници трябва да бъдат освободени и човешките права трябва да бъдат спазвани. Диалогът трябва да доведе до решение, което отразява гласа на народа", написа той в "Туитър".

По-рано днес опозиционният лидер Светлана Тихановска, 37-годишният политически новак, който избяга в Литва, след като обяви победа на изборите, призова евролидерите да не признават изборните резултати.

Лукашенко пък обвини Запада, че финансира бунтове. 

Тихановска призова евролидерите да не признават победата на Лукашенко

Тихановска призова евролидерите да не признават победата на Лукашенко

Тихановска отправи апела преди извънредна видеоконференция

На срещата на върха на ЕС евролидерите също се очаква да обсъдят случващо се в Мали, където бе извършен военен преврат и след това бързо бе дадено обещание за провеждане на избори.