НАТО вижда опити на беларуските власти да използват дейности на алианса като претекст за разпръскване на демонстрантите в страната и счита това за грешно, коментира генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, преди заседанието на Съвета за отбрана на ЕС в Берлин, в което той ще вземе участие, съобщава ТАСС.

"Виждаме опити от режима (в Беларус) да използва НАТО като оправдание за разпръскване на протестиращи, за използване на насилие над хора. Това е грешно, тъй като няма никакво натрупване на НАТО в региона", каза той.

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус
Обновена

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус

Вашингтон призовава Минск да освободи всички политически затворници

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская не е поискала помощ от страните от Европейския съюз, коментира тя в интервю за Le Monde, публикувано в сряда.

"Получихме цялата подкрепа, на която можехме да разчитаме, тя беше важна за нас", подчерта тя, отговаряйки на въпрос за отношенията с Европейския съюз. "Но ние няма какво да искаме от нашите чуждестранни приятели. Сами, ние трябва да разрешим вътрешни проблеми."

"Всяка страна знае себе си какво да прави и независимо определя своите действия", добави Тихановская.

На въпроса дали ще разговаря с Москва, Тихановская отговори, че "моментът не е дошъл за това", но тя "е отворена за диалог с всички".

"Би било чудесно, ако Русия подкрепи нашата борба за права, но аз също бих я помолила, както всички, с които говоря, да зачита нашия суверенитет", добави тя.

Според Тихановская "това, което се случва в Беларус, няма геополитическо измерение и е чисто вътрешен въпрос".

Тихановская пред ЕП: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се провежда мирна, демократична революция

Тихановская пред ЕП: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се провежда мирна, демократична революция

"Ние вече не сме опозицията, ние сме мнозинството"