Президентските избори в Беларус са проведени с хиляди нарушения, а официалните им резултати не са признати от белоруския народ. Това изявление направи лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская във вторник чрез видеовръзка на извънредно заседание на комисията по външни работи на Европейския парламент, свикано за обсъждане на ситуацията след изборите на 9 август, съобщава ТАСС.

"Самите избори бяха белязани от хиляди нарушения, въпреки факта, че не бяха поканени най-уважаваните наблюдатели на изборния процес от ОССЕ. Официалните резултати бяха фалшифицирани и не признати от белоруския народ, както и от мнозинството членове на международната общност", каза бившият кандидат за президент.

Тя отбеляза, че след изборите хиляди беларуси участват в мирни протестни акции с безпрецедентен мащаб. Властите на страната според Тихановская реагираха с насилие. "Най-малко шестима души са убити. Десетки изчезват".

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус
Обновена

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус

Вашингтон призовава Минск да освободи всички политически затворници

Целта на белоруската опозиция е да постигне нови президентски избори чрез мирни преговори с властите на страната, каза Тихановская. "Нашата цел е да постигнем честни и свободни избори мирно, чрез диалог", 

Тихановская също отбеляза, че в Беларус се извършва мирна революция. "Ние вече не сме опозицията, ние сме мнозинството. Провежда се мирна революция... Това е демократична революция. Това е желанието на хората свободно и честно да изберат своя лидер и съдбата си. Това е мирното желание на хората за свобода, самоопределение и достойнство".

Опозицията е готова да номинира свои представители за преговори с властите, добави тя. "Декларирам готовността си да вляза в преговори с властите. Готови сме да назовем нашите преговарящи".

Тихановская призова Европейския парламент да зачита суверенитета и териториалната цялост на републиката.

Тихановская не планира да участва в избори, но съпругът й може да се кандидатира

Тихановская не планира да участва в избори, но съпругът й може да се кандидатира

Тя иска да работи в организации, занимаващи се с правата на човека