Руският президент Владимир Путин и белоруският Александър Лукашенко се договориха да се срещнат в Москва през следващите седмици, заяви Кремъл в неделя. Двамата лидери не са се срещали от началото на антиправителствените протести заради оспорваните президентски избори в Беларус.

В телефонен разговор в неделя двамата се съгласиха, че трябва да укрепят двустранните отношения и да разширят сътрудничеството си. "Беше договорено да се проведе среща в Москва през следващите седмици", коментира Кремъл.

Путин поздрави Лукашенко, който навърши 66 години в неделя, с което Кремъл демонстрира подкрепа, докато хиляди протестиращи се стичаха в центъра на Минск с искане Лукашенко да се оттегли, съобщава "Ройтерс".

Беларус е най-близкият бивш съюзник на СССР и нейна територия е неразделна част от европейската отбранителна стратегия на Москва

Хиляди хора, мнозина развяващи червено-бели опозиционни знамена и скандирайки "да живее Беларус", тръгнаха към площада на Независимостта в Минск, който беше отцепен от полицията в очакване на протеста.

Полицията е задържала няколко десетки, съобщава очевидец. Други протестиращи са забелязани да се съпротивляват на арест от служители с цивилни дрехи.

По-рано в неделя жени, облечени в традиционни рокли, положиха няколко тикви пред главната сграда на правителството, народен обичай, предназначен да сигнализира за отхвърлянето на ухажор.

Путин призна изборите в Беларус, ще пази Съюзната държава

Путин призна изборите в Беларус, ще пази Съюзната държава

ЕС, САЩ, Великобритания и Швейцария призоваха Минск да прекрати насилието и заплахите с военна сила