Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за телевизия "Россия-1", че Москва признава президентските избори проведени в Беларус за валидни, съобщава "Спутнк".

Изтъквайки, че това, което се случи в съседна Беларус, е вътрешен въпрос, Путин подчертава, "но несъмнено не можем да останем безразлични към това, което се случва там".

Според Путин Москва уверява беларуската администрация, че ще изпълни задълженията си за "запазване на суверенитета, външните граници и стабилността", изисквани от членството в Съюзната държава (установена от Русия и Беларус).

Путин също подчерта, че Русия приема, че всички проблеми в Беларус ще бъдат решени по мирен път.

ЕС настоява Русия да се въздържа от намеса в Беларус

ЕС настоява Русия да се въздържа от намеса в Беларус

Както и да уважава демократичния избор на беларуския народ

В същото време ЕС, САЩ, Великобритания и Швейцария призоваха Минск да прекрати насилието и заплахите от използване на военна сила срещу хората, както и да спази международните задължения на страната.

"Призоваваме беларуските власти да спазват своите международни задължения за зачитане на основните демократични свободи и човешки права", се казва в изявлението. Държавите също така призоваха за разследване на злоупотреби и престъпления, извършени по време на протестите, и изправяне на отговорните пред съда.

Освен това Брюксел, Вашингтон, Лондон и Берн декларираха "солидарност с хората в Беларус, която изисква спазването на основните човешки права и свободи чрез свободни и честни избори" и "са изумени от мирните демонстрации, продължаващи в цяла Беларус. Те свидетелстват за решителността и смелостта на хората в Беларус в стремежа си към демократични промени".

Изявлението съдържа също призив към белоруските власти "да спрат насилието и заплахите да използват военна сила срещу собствените си граждани" и искане "незабавно и безусловно да освободят всички несправедливо задържани".

НАТО: Не правим учения заради Беларус

НАТО: Не правим учения заради Беларус

Маневрите са били планирани отдавна