Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова Русия да се въздържа от намеса в Беларус и да "уважава демократичния избор" на беларуския народ, информира "Франс прес".

"Ако Русия зачита суверенитета и независимостта на една страна, трябва да уважава желанията и демократичния избор на беларуския народ", подчерта Борел.

Това става, след като руският президент Владимир Путин обеща военна подкрепа на беларуския си колега Александър Лукашенко.

ЕС включи в черен списък 20 високопоставени служители на Беларус

ЕС включи в черен списък 20 високопоставени служители на Беларус

Гърция и Кипър искат санкции срещу Турция, преди да се съгласят за мерките

Докато министрите на външните министри на страните членки на ЕС в Берлин обсъждаха кризата, Лукашенко - изправен пред безпрецедентни протести, призоваващи го да се оттегли - обвини Запада в опит да го свали, за да отслаби Москва.

Съседна Украйна, където проруския президент Виктор Янукович беше свален от власт след кръвопролитни протести през 2014 г., предложи убежище на беларусите, които бягат от разпадането на режима.

ЕС отхвърли официалните резултати от президентските избори на 9 август в Беларус, съгласно които Лукашенко беше преизбран с 80 процента от гласовете и подготвя санкции срещу режима му за изборни фалшификации и жестока репресия срещу опозиционните протестиращи.

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

САЩ: Ситуацията в Беларус не е съперничество между Изтока и Запада или Русия и САЩ

Вчера Путин обеща да изпрати военните си за стабилизиране на Беларус след седмици на огромни демонстрации, призоваващи Лукашенко, често наричан "последния диктатор в Европа", да се оттегли и да проведе нови избори.

"Много пъти съм чувал от Русия мантрата, че това е вътрешна работа на Беларус и те не искат външна намеса. Предполагам, че това е валидно и за самите тях", подчерта върховният представител на ЕС по външните работи.

"Единствено беларуският народ определя бъдещето си. Ако Русия вярва в независимостта и суверенитета на една национална държава, тя ще зачита желанията и демократичния избор на беларуския народ", настоя още Борел. 

Вчера Путин също призова властите в Минск и опозицията да "намерят изход" от кризата по мирен начин, но заплахата от военна намеса на Кремъл очерта мрачна картина на кризата, разразяваща се на прага на ЕС, отбелязва "Франс прес".

С изненадващ ход Сърбия се присъедини към ЕС за изборите в Беларус

С изненадващ ход Сърбия се присъедини към ЕС за изборите в Беларус

Брнабич: Но не трябва да забравяме приятелството, което Лукашенко показа на нашия народ в трудни времена

Лукашенко, който управлява бившата съветска република в продължение на 26 години, поднови твърденията си, че Западът иска да го види паднал от власт за свои цели.

"Беларус е просто трамплин към Русия, както винаги", изтъкна той.

"За разлика от Хитлер, който изпрати армията си в Москва, те се опитват да унищожат правителството тук и да го заменят с ново, което ще помоли друга държава за военна помощ и разполагане на войски", допълни Лукашенко.

Срещата на външните министри на ЕС в Берлин подкрепи списък с около 20 лица, които ще бъдат ударени със замразяване на активи и забрани за пътуване заради ролята им във фалшифицирането на изборите в Беларус или разправата с демонстрантите.

Столтенберг: Режимът в Беларус да не се оправдава с НАТО за насилие над протестиращи

Столтенберг: Режимът в Беларус да не се оправдава с НАТО за насилие над протестиращи

Тихановская заяви, че не е поискала помощ от ЕС, "сами, ние трябва да разрешим вътрешни проблеми"

Борел каза, че списъкът ще включва "личности на високо политическо ниво", но изглежда малко вероятно да бъде включен и самият Лукашенко, въпреки призивите от някои страни той да бъде ударен.

ЕС подкрепя предложенията на ОССЕ за постигане на договорен край на кризата и удрянето лично на Лукашенко се смята за контрапродуктивно за тези усилия.

ОССЕ днес определи насилието след изборите в Беларус като "дълбоко тревожно" и призова Минск да приеме предложението му за подкрепа на диалога и избягване на "кошмар".

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили
Обновена

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили

Но Русия не вижда нужда да използва руски сили в Беларус, а и ситуацията се нормализира