С изненадващ ход Сърбия се присъедини към Европейския съюз в отхвърлянето на резултатите от изборите в Беларус и критиката срещу репресии срещу протестиращите и дългогодишния автократичен лидер на страната, съобщава АП.

Премиерът на Сърбия Ана Брнабич заяви в четвъртък, че Белград се е подписал в резолюцията на ЕС за Беларус, за да приведе политиките на балканската страна с политиките на блока, към който официално иска да се присъедини.

Белград има тесни отношения с президента на Беларус Александър Лукашенко, който за последно посети балканската страна през декември. Той бе единственият световен лидер, който посети Сърбия по време на бомбардировките над НАТО през 1999 г., което се разглежда като негова подкрепа за Слободан Милошевич.

"Надявам се Лукашенко да не го поддържа срещу нас", каза Брнабич, като призна за първи път, че Сърбия прие позицията на ЕС по отношение на изборите в Беларус, но "не трябва да забравяме приятелството, което Лукашенко показа на нашия народ в трудни времена."

По-рано лидерите на ЕС заявиха, че застават до хората, протестиращи за демократични права в Беларус, отхвърляйки резултатите от изборите.

Тихановская пред ЕП: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се провежда мирна, демократична революция

Тихановская пред ЕП: Изборите са фалшифицирани, в Беларус се провежда мирна, демократична революция

"Ние вече не сме опозицията, ние сме мнозинството"

Решението на Сърбия да подкрепи критиките на ЕС към лидера на Беларус бе похвалено първо в туитове от посланиците на ЕС и САЩ в Белград, които приветстваха този ход.

"Приветствам Сърбия за присъединяването към Декларацията на ЕС за президентските избори в Беларус", написа посланикът на ЕС Сам Фабризи.

Американският посланик в Сърбия Антъни Годфри също похвали решението на Белград. "Чудесно е да видим, че Сърбия стои в съответствие с европейската си среда", написа той.

Президентът на Сърбия Александър Вучич също се сблъска с критики от страната и чужбина за ограничаване на медийните свободи, провеждайки избори, които според опозицията не са свободни и честни и че използва насилие срещу антиправителствените демонстранти.

Въпреки че официално се стреми към членство в ЕС, Сърбия укрепва политическите, икономическите и военните връзки с Русия и Китай.

Сърбия отказа да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна.

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили
Обновена

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили

Но Русия не вижда нужда да използва руски сили в Беларус, а и ситуацията се нормализира