Европейският съюз наложи санкции на до 20 високопоставени служители в Беларус, заподозрени в измами и насилие над протести, и вероятно в определен момент президентът Александър Лукашенко ще бъде включен в списъка, заявиха външните министри на блока, съобщава АП.

"Имаме общо съгласие за това как ще бъде структуриран списъкът и кой ще бъде, повече или по-малко, в списъка", заяви министърът на външните работи на Чешката република Томаш Петричек пред репортери на среща на министрите на външните работи на ЕС в Берлин.

Техническите характеристики, които участват в законното финализиране на списъка обаче, няма да бъдат готови поне още една седмица.

На въпрос дали президентът на Беларус ще бъде засегнат от забрана за пътуване и замразяване на активи, Петричек отговори, че смята, че "Лукашенко трябва да бъде в списъка. Въпросът е дали на първия етап или на по-късен етап, ако няма напредък."

Литовският външен министър Линас Линкявичус се съгласи, че Лукашенко трябва да бъде в списъка сега, но той призна, че може да има "тактически причини", сега да е извън него.

Литва представи свой собствен списък със 118 служители.

Някои страни предпочитат постепенен подход, който би засилил натиска чрез постепенно добавяне на повече имена, ако Лукашенко не успее да влезе в разговори с опозицията.

На срещата в Берлин, Гърция и Кипър искат санкции срещу Турция, преди да се съгласят на мерките срещу Беларус.

Руският президент Владимир Путин обясни в четвъртък, че Лукашенко го е помолил за полицейска помощ, ако протестите там станат бурни, но все още не вижда такава нужда.

Линкявичус коментира, че "не можем да изключим това нашествие" и че ЕС също трябва да изпрати ясно предупреждение към Русия.

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили
Обновена

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили

Но Русия не вижда нужда да използва руски сили в Беларус, а и ситуацията се нормализира