Ученията на Северноатлантическия алианс в Прибалтика не са свързани със случващото се в Беларус. Това заяви пред РИА "Новости" говорителят на НАТО Оана Лунгеску.

Според Лунгеску ученията на алианса в региона са планирани предварително, преди кризата в Беларус, и имат отбранителен характер. В същото време представителят на НАТО подчерта, че алиансът демонстрира прозрачност по отношение на ученията и обучението.

ЕС настоява Русия да се въздържа от намеса в Беларус

ЕС настоява Русия да се въздържа от намеса в Беларус

Както и да уважава демократичния избор на беларуския народ

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. След закриването на избирателните секции в републиката започнаха масови протести срещу фалшифициране на резултатите. По време на протестите полицията и вътрешните войски използват сълзотворен газ, флаш гранати и гумени куршуми срещу демонстранти.

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

Лукашенко постави половината армия на Беларус в пълна бойна готовност

САЩ: Ситуацията в Беларус не е съперничество между Изтока и Запада или Русия и САЩ

По-късно започна стачка в най-големите индустриални предприятия в страната, служителите поискаха нови избори и прекратяване на грубото отношение към протестиращите по време на демонстрации. Всички щабове на кандидатите за опозиция обявиха, че не признават официалните резултати от изборите.